Bristen på NAND-flash börjar nu märkas av på allvar och priset på flash-baserade produkter stiger allt mer. Har du planer på att köpa en SSD så kan det vara läge att slå till.

Det råder brist på NAND-flash i världen! Och även om det känns som att en brist på NAND-flash inte är den mest akuta problemet man kan tänka sig så kan det få konsekvenser för hela hemelektronikbranschen. 2011 så var det översvämningar i Thailand som gjorde att flera stora hårddiskfabriker hamnade under vatten och gjorde att hela världen fick brist på hårddiskar. Resultatet blev att priset på hårddiskar steg med nästan 50 procent och det tog flera år att komma tillbaka till samma nivåer som tidigare. År 2016 så är vi inte lika beroende av hårddiskar längre. Däremot så är vi väldigt beroende av NAND-flash då nästan all vår elektronisk utrustning innehåller någon form av NAND och därför är det inte bara SSD priser som påverkas ifall det blir en långvarig brist på NAND-flash.

wdflood

2011 så stod bland annat WDs fabrik under vatten, vilket skapade en global brist på hårddiskar.

Varför är är det brist på NAND?

Det finns flera anledningar till att det är ont om NAND i nuläget. Den mest uppenbara anledningen är att det just nu inte tillverkas fullt så mycket NAND som det brukar. Eftersom det inte längre är ekonomiskt försvarbart att minska tillverkningstekniken för 2D-NAND så har alla tillverkare mer eller mindre tvingats att överge 2D, till förmån för 3D. Men i början av 2016 så var det fortfarande bara Samsung som lyckas producera 3D-NAND i volym. Under året så har IMFT (Intel och Micron) lyckats få ut sitt 3D-NAND men man har ännu inte nått den produktionskapacitet som man hade hoppats. Övriga spelare (såsom WD/Sandisk, Toshiba och SK Hynix) har ännu inte börjat skeppa några större mängder med 3D-NAND. Samtidigt som mer resurser läggs på tillverkning av 3D-NAND, så tillverkas det mindre 2D-NAND och resultat är att det tillverkas helt enkelt inte lika mycket NAND som det gjorde förut och det kommer dröja ytterligare ett litet tag innan flytten från 2D till 3D är helt klar.

960_pro_price_availPå grund av bristen på NAND-flash så har det varit nästan omöjligt att få tag i Samsungs nya 960 SSD-enheter. Här ser vi 1TB-modellen som kostar över 6000 kronor och finns inte i lager någonstans.

Förutom tillverkningsproblem med 3D-NAND så har behovet av NAND-flash för mobiltelefoner och SSD-enheter ökat dramatiskt de senaste året. Flera stora mobil-tillverkare har ökat standardstorleken på sina telefoner från 32GB, till 64GB och bara den lilla ökningen har gjort att mobiltillverkarna lägger gigantiska ordrar på NAND-flash för att kunna leverera telfonerna så snabbt som möjligt. Samtidigt så har vi även ett betydligt större behov av SSD i serverhallen. Då dessa två har betydligt bättre kostandsmarginaler än vad som finns på konsument-sidan, så är det ofta dessa marknader som har förtur på den NAND-flash som finns. Tillverkarna väljer alltså att använda det NAND-flash som tillverkas i de sektorer där de känar mest pengar, och tyvärr är det inte på de produkter som säljs till oss konsumenter.

Så vad kommer att hända nu?

Man har länge vetat om att det var en brist på NAND-flash och därför har många tillverkare (särskilt 3:e-parts tillverkare som inte har egen NAND-tillverkning) köpt upp stora lager av NAND-flash. Det har gjort att man kunnat hålla priserna på hyfsade nivåer fram till nu. Det verkar dock som att bristen kommer att vara mycket längre än man tidigare trott och flera tillverkare har de senaste månaderna börjat höja priserna på sina SSD-enheter.

Om vi tittar på de svenska priserna så ser vi att priserna har sakta börjat stiga uppåt de senaste månaderna, särskilt för 120GB och 250GB-modeller. Man förutspår nu att vartefter lagren börjar ta slut så kommer priserna att öka och med tiden kommer det även börja påverka andra produkter så som datorer och mobiltelefoner. Även hårddiskar tror man kommer att öka i pris på grund av större efterfrågan nu när SSD kommer att bli dyrare.

Köp SSD nu – vänta inte!

För de som går i tankarna att köpa en SSD så råder vi alla att gå ut och köpa dem så fort som möjligt. Även om vi inte tror att det kommer bli så illa som det blev med hårddiskar 2011, så kommer det ändå att märkas av tydligt. Allting tyder på att priserna kommer att fortsätta stiga. Det kan dröja så pass länge som slutet av nästa år innan vi börjar se SSD-priser som är lägre än de vi hade i juni. Har du inte redan slagit till med ditt SSD-köp är det med andra ord hög tid att slå till om du inte vill betala premium för din lagringsenhet.

Detaljerade och uppdaterade köprekommendationer för SSD-enheter hittar du i Svenska SSD Guiden. Värt att poängtera är att både priser och lagersaldo kan ändras över en natt.

https://www.nordichardware.se/svenska-ssd-guiden

SSD-enheter på Prisjakt.se

Rubrik

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid