AMD kommer som vi tidigare avslöjat lansera flera olika serier i sin nya grafikortsarkitektur Northern Islands under hösten och värst blir Cayman XT. Denna grafikkrets tar över efter Cypress på prestandamarknaden och nu sägs det dykt upp bilder på AMD:s referenskort av Cayman XT.

Bilden som publicerats på den asiatiska hårdvarusajten ChipHell avslöjar inte särskilt mycket om själva kortet och ser ut att vara taget med kortet installerat i ett testsystem, då bilden är klippt men visar att både ström- och DVI-kontakter sitter inkopplade i kortet.

Kylaren är likt den vi hittar på Radeon HD 5000-serien en heltäckande modell och betyder att kortet täcker två expansionsplatser. Förutom ett mindre fläktutblås i IO-plåten kan vi även identifiera två stycken DVI-kontakter, en HDMI-kontakt samt två mini-DisplayPort kontakter. Vilket borde betyda att kortet stödjer upp till 5 separata bildskärmar.

Annons

I övrigt kan vi även hitta dubbla CrossFire-kontakter vilket gör det möjligt att koppla samman fyra kort i en CrossFireX konfiguration.

amdcaymanxt1

Cayman XT blir den kraftfullaste grafikkretsen i Northern Islands familjen men exakt på vilka kort kretsen kommer att användas är oklart. Radeon HD 6800 eller Radeon HD 6900 serien är vad de flesta rykten indikerar och med en förfinad DirectX 11 arkitektur samt 40-nanometerteknik väntas AMD återigen ta över stafettpinnen med marknadens snabbaste GPU.

Om bilden som publicerats på ChipHell är äkta kan vi åtminstone utgå från att man på något sätt kommer att förändra kortet fram tills lanseringen. Kylaren bär en ATI-loga, vilken som bekant kommer att försvinna i och med lanseringen av AMD Radeon HD 6000. Om detta är ett temporärt klistermärke eller en prototypkylare är svårare att sia om.

Källa: ChipHell via TCM

Relaterade artiklar:
Radeon HD 6970 ”Antilles” lanseras i december

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
flopperAnton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ska bli intressant att se hur mycket bättre dessa blir med tanke på att man är kvar på 40nm.

flopper
Medlem

snart….nya kort…