OCZ är sannerligen inte ett företag som lägger alla ägg i en korg. Deras primära marknad är numera SSD-enheter och förutom att arbeta med SandForce och sitt egna Indilinx har de även i ett mycket nära samarbete tagit fram ännu en serie produkter – Kilimanjaro.

Kilemanjaro sträcker sig än så länge till tre olika produktsegment varav en av dem är specifikt inriktad mot Ultrabooks. Det som är intressant med Kilimanjaro är att kontrollekretsen är utvecklad i samarbete med Marvell, men att den enbart kommer användas i OCZ:s produkter.

Den första Kilimanjaro-produkten är Z-Drive R5, en PCI Express-lösning som utrustas med åtta kontrollerkretsar som ska komma i en kapacitet på hela 12 TB och får IOPS-prestanda på upp till 1 800 000. Det här är troligtvis en lösning inriktad mot företag och servrar med mera, med en närmast astronomisk prislapp. Vad vi även ser är en Ultrabook-certifierad SSD-enhet. Lösningen är gjord för att vara så liten som möjligt för att passa in i de tunna datorer som är på väg ut på marknaden, bland annat LG XNote som ännu inte säljs i Sverige är utrustad med denna SSD.

Sist ut har vi en av få leksaker till Intel Thunderbolt. Lightfoot är en extern lagringslösning som ska komma i kapaciteterna 128, 256, 512 GB och 1 TB. Med hjälp av Thunderbolt-gränssnittet ska hastigheter på upp till 750 MB/s och 100 000 IOPS vara inom räckhåll.

IMG_2403

Det ser sannerligen ut som att OCZ inte har för avsikt att ha en bred portfölj produkter för alla möjliga behov och kunder. Detta med hjälp av SandForce, det egna Indilinx och även samarbeten som detta med Marvell, där man utvecklat en OCZ-exklusiv kontroller. Det är ännu oklart om Kilimanjaro kommer att hitta in i ordinarie SSD-enheter från företaget. Kilimanjaro är någonting vi hoppas kunna titta närmare på framöver.


Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid