Google ger nu gamla Windows och Mac-datorer möjligheten att få en andra chans i livet med Chrome OS Flex. Ett initiativ som ska göra det möjligt att installera Googles operativsystem på vilken Windows eller Mac-dator som helst.

Google har nu sparkat igång ett nytt initiativ med Chrome OS Flex. Detta är ett nytt program som ska låta användare hoppa över till Googles operativsystem på vilken dator som helst som annars baseras på Windows eller MacOS. Detta med en så strömlinjeformad installationsprocess som möjligt.

För två år sedan köpte Google upp företaget bakom CloudReady. En lösning som använde öppna Chromium för att skapa liknande miljöer på vilken dator som helst. Chrome OS Flex är då resultatet av uppköpet.

Ett av Googles större mål med initiativet är till synes att reducera mängden elektronikskräp. Hemsidan för Flex nämner flera gånger hur enkelt det är att lägga in installationsfilen på ett USB-minne, koppla in det i en åldrande enhet och ge den en ny chans.

ChromesOS Flex kommer också att uppdateras lika regelbundet som vanliga Chrome OS. Något som till exempel tillåter Googles Workspace Admin-verktyg hantera två datorer även om den ena har Chrome OS från början och den andra nyttjar Flex. Google hoppas att detta ska kunna övertala företag att gå över till deras operativsystem då inget krav på inköp av ny hårdvara medföljer.

Chrome OS Flex vs. Chrome OS

Konverterade datorer kommer tyvärr att gå miste om några egenskaper som finns hos vanliga Chrome OS. Bland dessa har vi bland annat att det inte är möjligt för en konverterad dator att få samma end-to-end säkerhet som fullfjädrade Chromebook-enheter erbjuder.

Det kommer inte heller vara möjligt för konverterade datorer att komma åt Googles Play Store och hämta hem Android-appar till datorn. I alla fall inte nu i början. Initiativet är trots allt i ett väldigt tidigt skede och Google har nämnt att det kan finnas en chans för Play Store att bli tillgänglig för Chrome OS Flex-datorer.

Chrome OS Flex finns som tidigare nämnt att ladda ner från Google själva och det är helt gratis att prova på. Hur väl initiativet kommer att lyckas och om de konverterade enheterna får lika långvarig support som Chromebook numera kan få återstår att se.

Chromebooks kan nu få nio år av uppdateringar

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid