Copyswede har skickat in en stämningsansökan mot teleoperatören Telia Sonera där upphovsrättsorganisationen kräver Telia på inte mindre än 73 miljoner kronor. En summa som ska motsvara privatkopieringsavgifter för Telia Soneras Iphone-försäljning sedan 2009 och framåt.

Telia Sonera står i frontlinjen när svenska upphovsrättsorganisationen Copyswede nu ställer in siktet på nästa produktgrupp i jakten på ökade privatkopieringsavgifter, din smartphone. Copyswede har lämnat in en stämningsansökan till Södertörns tingsrätt mot Telia Sonera där man kräver teleoperatören på hela 73 miljoner kronor. Summan ska vara uträknad efter Telia Soneras Iphone-försäljning från 2009 och framåt efter en privatkopieringsavgift på 3,5 kronor per gigabyte lagringsutrymme.

Stämningsansökan är Copyswedes första skarpa attack på smartphonemarknaden i jakten på nya inkomstkällor för att ”kompensera rättighetsinnehavare” för förlorad inkomst på grund av privat kopiering av musik.

Annons

Copyswede gjorde redan 2008 försök till att förhandla med mobiltelefonsbranschen om privatkopieringsersättning för telefoner med inbyggd mediaspelare. Mobilföretagen låtsades dock som ingenting och vägrade förhandla med Copyswede då åsikterna om vad en mobiltelefon primärt används till gick isär. Copyswede vill hävda att deras tolkning av privatkopieringslagen pekar på att mobiltelefoner är särskilt ägnade för privatkopiering. Något varken mobilbranschen eller för den delen Telia Sonera håller med om.

Privatkopieringsavgiften har under flera år inneburit att återförsäljare och distributörer tvingats betala avgifter för lagringsprodukter som tros användas för laglig privatkopiering. Bland annat gäller det externa hårddiskar, USB-minne, MP3-spelare och snart även interna hårddiskar, surfplattor och spelkonsoler.

Att Copyswede nu kastar handsken i kampen med mobilmarknaden är lite oväntat och samtidigt en av de viktigaste händelserna för både förespråkare och motståndare till dagens privatkopieringslag. Bland distributörer och återförsäljare i PC-ledet har man tidigare varit ense om att Copyswede inte skulle våga eller för den delen ha musklerna att ta sig an mobiltelefonsmarknaden. Något upphovsrättsorganisationen nu alltså verkar vara redo för. Om Copyswede skulle vinna målet mot Telia Sonera skulle det innebära att man öppnar en veritabel guldgruva för rättighetsinnehavare och organisationen självt.

Annons

Hundratals miljoner på spel

Om Telia Sonera och mobilbranschen i sin tur tar hem segern skulle det sannolikt betyda att Copyswede får ge upp sina förhoppningar om att plocka in ersättning från smartphones, den kanske mest lukrativa marknaden av de alla. Copyswede detaljerar inte sin ersättningsnivå för mobiltelefoner på sin hemsida men den avgift på 3,5 kronor per gigabyte som nämns i stämningsansökan skulle innebära en inkomst för Copyswede på mellan 28 till 224 kronor (8 till 64 gigabyte lagringsminne) per såld smartphone. Under 2012 såldes det 3,8 miljoner mobiltelefoner i Sverige.

Källa: DI.se


Relaterade artiklar:

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Tommy AnderssonÅke RHelge AnderssonSebbeTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Vet inte om Copyswede har ballar av stål eller försöker anfalla Rom med bönder.

Copyswede är inte så stora än men ändå väljer de den största fienden de kan hitta.

EgonBB
Gäst
EgonBB

Hoppas Telia krossar dem 😆

Tempel
Medlem
Tempel

Känns väl som Telia är det bolaget som är klantigast legalt av teleoperatörerna (dom står ju inte så högt i kurs efter sina klantigheter i förra sovjet och har väl större delen av sina duktigta advokater upptagna där med att lösa den situationen och där handlar det ju om betydligt mer pengar) samtidigt har pengar nog att göra upp i godo (gör att dom andra blir tvungna att pynta) Funkar det att göra en class act i Sverige? I sådana fall hoppas jag dom andra går ihop med Telia för att krossa Copyswede, Telia lär behöva hjälp med det här.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Finns det ingen med skinnjacka som köpt en HD nyligen som kan göra en sväng förbi Copyswede?

Helge Andersson
Gäst
Helge Andersson

Vad blir nästa krav, avgift på pennor, eller kanske händer, de kan ju kopiera texter. Öron förstås, de kan ju råka höra något av misstag som är copyright på…

Åke R
Gäst
Åke R

Utanför Somalia finns sjöpirater i Sverige har vi Copyswede!

Tommy Andersson
Gäst
Tommy Andersson

Bankerna med sina fantasiavgifter och Copyswede med sin avgift är legala rån ifrån befolkningen.Inget annat som jag kan se.