Upphovsrättsorganisationen Copyswede har skapat sig ett dåligt rykte bland svenska teknikanvändare med sina privatkopieringsersättningar på olika lagringsprodukter. Senaste vi hörde från Copyswede hade man siktet inställt på externa hårddiskar och USB-minnen, nu har man hittat än betydligt större guldgruva. Mobiltelefonsmarknaden som kan ge intäkter på över 200 miljoner per år.

Copyswede företräder musiker och skådespelare och andra som bygger sin inkomst på konstnärlig upphovsrätt. För att motverka den skada men hävdar att piratkopieringen åsamkat denna arbetsgrupp förhandlar organisationen fram så kallade privatkopieringsersättningar för produkter som kan tänkas användas för lagring av upphovsrättskyddat material.

Copyswede har hittills förhandlat fram avgifter för CD- och DVD-skivor, hårddiskvideor och MP3-spelare. Man har även lagt fram förslag på avgifter för externa hårddiskar och USB-minnen där kostnaderna skulle ligga på upp till 160 kronor per produkt.

I Sverige är det Copyswede som administrerar systemet för privatkopieringsersättning. Enkelt uttryckt tar Copyswede in ersättningen och fördelar den till de kulturskapare och andra rättighetshavare som kopieras, till exempel sångare, musiker och skådespelare. Ersättningsnivåerna finns angivna i lagen, men de ersättningsskyldiga företagen har rätt att förhandla om nedsättning på grund av i lagen angivna nedsättningsgrunder, som till exempel att produkten också används till annat än privatkopiering eller ersättningens storlek i relation till produktpriset mot konsument, Copyswede förklarar sin roll på företagets hemsida.

Just avgifterna för MP3-spelare menar Copyswede gett upphov till förvirring och irritation hos MP3-tillverkarna. Dagens mobiltelefoner används i stor utsträckning för uppspelning av musik och film menar man, något som betyder att även denna produktkategori bör påverkas av liknande avgifter. Systemet har redan satts i verk för vissa mobiltelefoner i Tyskland och Frankrike och nu förhandlar Copyswede med mobiltillverkarnas branschorganisation för att få till privatkopieringsersättning på mobiltelefoner även i Sverige.

– Sedan länge får Copyswede in 200–300 kronor i privatkopieringsavgift för varje såld mp3-spelare. Nu är det hög tid att få in mobiltelefoner i avgiftssystemet, anser Copyswedes vd Mattias Åkerlind.

Avgifterna för mobiltelefoner skulle skilja sig mot de för MP3-spelare då telefonen just används till mycket annat än att lagra och spela multimedia. Men om man lägger sig på samma nivå som i Tyskland skulle kostnaden per mobiltelefon landa på runt 100 kronor. En summa som skulle ge Copyswede årsintäkter på mellan 80 och 220 miljoner kronor, endast på svensk mobiltelefonsförsäljning.

itunes
Apple iPhone 4 och dess musikbutik iTunes.

Förhandlingarna med mobiltillverkarnas branschorganisation MTB sägs dock gått trögt för Copyswede. Tillverkarna har idag inte sagt sig vara intresserade av någon avgift överhuvudtaget, men Copyswede har inte gett upp.

Källa: IDG

Annons

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
KvickenMassorEdhunter Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Kompletta gruvmongon är vad det är. Kanske borde man ta och tänka något steg längre än ledningens plånböcker och tänka på vad det skulle innebära för slutanvändarna istället, det verkar som om det alltid är de som glöms bort oavsett vad man ska motsätta sig (kärnkraft, bilism och nu mobiltelefoner). Om de nu skulle införa någon sådan avgift kan jag säga att min sista mobiltelefon inom sveriges gränser är inköpt.

Jacob Hugosson
Medlem

Geni i arbete återigen ser ja. Börja med att göra bra produkter så kanske folk vill betala för det istället för att hitta på nya lustiga lagar.

Mattias Halvarsson
Medlem
Mattias Halvarsson

Nu får de la ge sig ……

Ihmrat
Medlem
Ihmrat

reflektion: vi lever i ett konsumtionssamhälle, begränsad konsumtion => går sämre för samhället. Onödigt höga priser på varor av rena hittepå-anledningar => samhällsekonomiskt korkat. Detta tämligen vagt definierat men det torde vara tämligen nära sanningen… för att inte tala om punktbeskattning.

The Mutt
Medlem
The Mutt

Idag skatt på alla saker som kan lagra musik, imorgon skatt på alla som har öron, fungerande eller inte….

n0pax
Medlem
n0pax

Jag tycker personligen faktiskt att de flesta i omgivningen som använder mobiltelefonen mer eller mindre börjar använda som någon skrev Spotify. Iturns är inte lika vanlig verkar det som. Är det inte bättre att staten går in och ger bidrag till musikerna i så fall. Fanns ju förut något bidrag för konstnärer som togs bort. Men problemet är väl då att musikbolagen inte får pengarna utan de som gör musiken ^^. Om det skulle vara rätt i såfall, skulle man få välja musik till sin mobiltelefon eller det media man köper till. Kanske ett presentkort, som gäller för en månads… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

@ The Mutt Så sant, så sant….

Jag vet inte vad ni lärde er i skolan men jag minns en grej från bilismens barndom om att man i England hade en flaggvakt framför bilen för att varna andra och man fick bara köra i 3km i timmen. Givetvis försvann lagen men det är just den typen av regler som copyswede håller på med.

http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Flag_Act
http://falkvinge.net/2010/02/28/red-flag-act-nar-sarintresset-misstas-for-allmanintresse/

Birks
Medlem
Birks

Copyswede gör det lagligt att pirakopiera är min tolkning av dessa avgifter.

Bogey
Medlem
Bogey

Helt sanslöst hur dessa rövarbaroner utnyttjar våra politikers okunskap och kräver pengar ala´maffia (per lag) för saker de inte har eller aldrig har haft med saken att göra.

Dagens bilar är delvis datoriserade i tex motorsystemet o jag tänker göra en låt o slänga upp på youtube, dvs jag skall ha betalt av alla bilägare i hela detta land, eller ?

Skottpengar på dessa blåsgubbar som straffskattar alla för saker de inte ens skapat.

Seriöst, dessa parasiter borde få sin adress osv utlagda på nätet och därefter bli upphängda i närmsta träd.

GuuFi
Medlem
GuuFi

Fortsätter de så kommer nog 1 av 2 saker hända, eller båda: 1. Någon får nog, flippar ur och går efter de ansvariga, och sedan blir det kaos ( har hänt förut mot t.ex. Svenska politiker osv. ). 2. Då det inte påverkar handel från utlandet så börjar alla beställa prylar därifrån och svenska handeln går åt helvete. Men visst betyder det också att piratkopiering blir lagligt ( logiskt tänkt ) då alla betalar för det, vilket blir intressant om det någon gång blir en rättegång om det… Edit: Kan ju också tillägga att tjänar en artist inte pengar på… Läs hela »

Bogey
Medlem
Bogey

Punkt 2.

Har inte köpt en dvd (tom) eller musikcd på snart 5 år här i sverige.

Dvd ifrån Tyskland och musikcd ifrån banden per nätet, skit på er parasiter mig får ni inget av.

Edhunter
Medlem
Edhunter

Va i h-vete!

Får de göra hur som helst utan att någon säger ifrån!? Är detta någon form av myndighet som styr och ställer som de själva behagar?

Mats
Medlem
Mats

Men om man aldrig lyssnar på musik i mobilen? Jag har totalt en (1) mp3 låt i min mobil. Det blir en jäkligt dyr låt då ju… Jag har min telefon till att ringa med. 😮

Kvicken
Medlem
Kvicken

så nu när man betalar dessa avgifter så har man tekniskt sett också betalat för allt man laddar ner. skönt! nu slipper jag köpa en enda mer låt i hela mitt liv! :-*

Medlem
Json_81

De flesta telefoner lagrar på minneskort, är inte de redan avgiftsbelagda?
Ska man betala dubbelt då? Eller blir det en avgift enbart för iphones (och ev andra med inbyggt minne)?

Medlem
Olle P

Jag ser alltför många problem med privatkopieringsavgiften: [b]1. Privatkopieringen i Sverige minskar hela tiden[/b], de totala intäkterna till CopySwede bör reflektera detta.Alltmer mediekonsumtion sker via streaming eller kopieringsskyddade medier. Privatkopiering blir då onödig eller omöjlig. (Kopiering av kopieringsskyddat material är p[b]irat[/b]kopiering, vilket [b]inte[/b] skall täckas av avgiften!) [b]2. Upphovsrättsägare är vi allihopa![/b]Jag äger upphosrätten till alla mina fotografier, filmer, skrivna alster, med mera. Det är inte mer än rätt att även jag får del av privatkopieringsavgiften, men ingen av de ”godkända” organisationerna vill låta registrera alla svenskars samtliga upphovsrättsskyddade alster…Rimligtvis borde skivbolagen tvingas betala privatkopieringsavgift till mig (och alla andra)… Läs hela »