Sagan fortsätter med ännu en dom relaterad till privatersättning där Copyswede står på den rätta sidan av lagen. Efter att Sony Mobile överklagade en fällande dom från Lunds tingsrätt har nu också Hovrätten över Skåne och Blekinge kommit fram till att det är Copyswede som har rätt. Samtidigt höjs avgiften med sex gånger från 50 öre till 3 kronor per gigabyte.

I årtionden har Copyswede tagit ut avgifter för olika typer av lagringsmedier eftersom dessa kunnat användas av befolkning för så kallad privatkopiering. Nu fortsätter Copyswedes framgångar när en dom från Hovrätten över Skåne och Blekinge säger att det är Copyswede som står på lagens rätta sida och att Sony Mobile därför är skyldiga att betala ersättning för upphovsrättsinnehavares förluster relaterade till privatkopiering.

Sex år gammal musikmobil

Rättsmålet handlar om den Walkman-märkta Sony Ericsson-telefonen W715 som såldes för mer än fem år sedan. Copyswede menar att telefonen kan användas för privatkopiering och att Sony Mobile därför ska betala en privatkopieringsersättning för alla sålda exemplar och mängden gigabyte lagringsutrymme som fanns tillgängliga på telefonerna.

Lunds tingsrätt har tidigare kommit fram till att Copyswede har rätt i vad de säger och att Sony Mobile därför ska betala 50 öre per gigabyte lagringsutrymme i de mobiltelefoner som sålts. Eftersom Sony Mobile överklagade domen gick den vidare till Hovrätten över Skåne och Blekinge som nu beslutat att Copyswede har rätt och att avgiften inte ska vara 50 öre utan 3 kronor per gigabyte. Sony Mobile ska dessutom betala för Copyswedes kostnader relaterade till fallet. Detta betyder att dagens dom ger ett betydligt sämre resultat för både Sony Mobile och troligen för elektronikbranschen i stort.

Viktig dom för framtiden

Sony Mobile har inte meddelat om domen kommer att överklagas. Vad företaget än bestämmer sig för att göra är det uppenbart att dagens dom inte är positiv för företaget. För branschen i stort kan dagens beslut visa sig mycket skadande eftersom Copyswede också driver en liknande rättslig process mot Telia där Apples Iphone är involverad. Dagens dom visar att en framtid med privatersättning på alla smartphones inte är särskilt långt borta och att avgifterna riskerar att bli höga.

Källa: Copyswede

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
mitrixMorkulmetalmuminLoppanHMikael M Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sundae
Medlem
Sundae

Tips till hemelektronikbranschen: specificera Copyswedeersättningen på kvittot så att en medvetenhet bland allmänheten bildas. Det enda sättet att bli kvitt detta elände är på politisk väg. Den som gapar efter mycket…

Inm8Malle
Gäst
Inm8Malle

Någon som vet om man kan privatkopiera en film på tv och sedan hämta en bättre kopia på nätet?? >Det borde vara lagligt eftersom jag redan har en kopia på filmen/serien från tv:en.

Nephelim
Gäst
Nephelim
Mikael Magnusson
Medlem
Mikael Magnusson

Nu kan man ju ladda ner gratis för de har ju fått betalt nu.
Äta kakan och ha den kvar Copryswede

LoppanH
Medlem
LoppanH

Idiotin följer trenden i samhället, vad ska man säga

metalmumin
Gäst
metalmumin

Detta suger för elektronikföretag i Sverige. Känner en fin sommarvind av hederlig beställning från nätet.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Sundae”]Tips till hemelektronikbranschen: specificera Copyswedeersättningen på kvittot så att en medvetenhet bland allmänheten bildas. Det enda sättet att bli kvitt detta elände är på politisk väg. Den som gapar efter mycket…[/quote]

Riktigt bra ide!!! Frågan om det finns något lagligt hinder.

mitrix
Medlem
mitrix

En liten fundering, skulle man kunna ”komma runt” denna avgift genom att leverera telefonerna utan programvara/app för att spela upp musik och därmed hävda att den inte är ”speciellt avsedd för musikuppspelning”. Det är ju inte rocket sience för slutkonsumenten att efter köpet dra hem lämplig app från Play store/Appstore/Store för att spela upp musik.En alternativ lösning, skulle det kunna vara att leverera med en mp3-app som har någon typ av smart algoritm som spelar upp prat, men inte musik (så att man t.ex. kan lyssna på en podcast men inte musik). Men det bästa vore nog som Sundae skriver… Läs hela »