Ännu fler siffror för Intel Core i9-12900K med uppskrämda klockfrekvenser dyker upp. Denna gång är det 5,3 GHz som gäller på samtliga stora kärnor och en energiförbrukning på hissnande 400 W.

Det börjar dra ihop sig till lanseringen av Intels processorarkitektur Alder Lake. Vi har sedan tidigare sett en drös läckor där ingenjörsexemplar har testats och registrerats i databaser för diverse testsviter. Nu när vi närmar oss lanseringen börjar vi dock se fler och fler läckor där vad som sägs vara helt färdigställda processorer baserade på arkitekturen står i rampljuset.

Senast igår började en bild på flaggskeppet Core i9-12900K överklockat till 5,2 GHz på sina åtta prestandakärnor att cirkulera. Processorn gav inte helt förvånansvärt AMD:s flaggskepp en rejäl utmanare i CPU-Z men mer intressant var dess energiförbrukning. Vid 5,2 GHz på de åtta prestandakärnorna ska processorn ha dragit hela 330 W under full belastning.

Dessa siffror har redan nu följts upp med processorn prestandakärnor överklockade ytterligare ett snäpp till 5,3 GHz. Sett till prestanda ska detta ha lett till en enkärnig prestandavinst på två procent och den flerkärniga prestandaökningen landade på en procent.

Vad som däremot är intressant är hur mycket ström processorn sög i sig vid dessa klockfrekvenser. Från 330 W vid 5,2 GHz till brutala 400 W och 1,44 V på Vcore vid 5,3 GHz är vad som rapporteras av samma person som läckte gårdagens siffror. Denna gång ska det dock ha varit AVX-stresstestet i AIDA64 och inte CPU-Z som kördes. Testet ska endast ha kunnat pågå i cirka en minut innan systemet stängde av sig självt på grund av värmeproblem.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid