CPU-Z har nu ogiltigförklarat Gigabytes påstådda överklockning av Core i9-12900K som man hävdade hade tagits till 8 GHz på alla prestandakärnor. Resultat som även inkluderades i marknadsföringen för tillverkarens senaste moderkort.

Under förra veckan uppstod det en del skepticism runt tillverkaren Gigabyte och deras överklockning som ska ha pressat Alder Lake-baserade Core i9-12900K till åtta gigahertz på samtliga processorkärnor. Tunga namn som överklockaren Der8auer och även Doc TB som står bakom valideringen hos CPU-Z påpekade att dessa nivåer inte var möjliga.

Det uppstod misstankar om att Gigabyte medvetet valt att utnyttja en bugg i de tidiga BIOS-versionerna för Alder Lake och deras kompatibilitet med CPU-Z. En bugg som resulterade i att klockfrekvenser registrerades som mycket högre än de faktiskt var.

Doc TB har tagit till Twitter för att ge en uppdatering angående den registrerade överklockningen och att man nu valt att neka den. Ingen annan överklockare ska ha kunnat komma nära åtta gigahertz och den som skickade in det första resultatet ska även ha erkänt att han inte kunnat nå dessa frekvenser igen.

Utvecklaren påminner oss även om en liknande händelse som tog plats när AMD:s Ryzen 9 5950X lanserades. Här registrerade samma aktörer en överklockning av AMD-processorn till 6 362.16 megahertz. Något som skulle ha inneburit ett redigt världsrekord. Dock fanns det ett känt rapporteringsfel mellan AMD Vermeer och CPU-Z när processorerna var nya. Den faktiska klockfrekvensen vid överklockningen visade sig vara 5 683.94 MHz.

Även denna falska överklockning användes i ett marknadsföringssyfte när styrkretsen X570 lanserades tillsammans med AMD Ryzen 5000-serien. Det verkar således inte som att Gigabyte lärt sig från tidigare misstag.

När Alder Lake-snedklivet blev vida känt under förra veckan tog NordicHardware kontakt med Gigabyte för att ge tillverkaren en möjlighet att lämna en kommentar angående det hela. Dock har vi inte fått något svar innehållandes en faktiskt förklaring.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid