Cray har genomfört en rejäl uppgradering av sin superdator Jaguar vid Oak Ridge National Laboratory. Uppgraderingen som omfattar hela 18 688 stycken purfärska Nvidia Tesla K20S grafikkretsar är stor nog för att tiodubbla systemetsprestanda och ge det ett nytt namn – Titan.

Nvidia har utvecklat sina nya Tesla-grafikkretsar kring sin Kepler-arkitektur och även om vi sett hur konsumentkort baserade på tillverkarens senaste grafikkortsarkitektur inte direkt imponerat vid GPGPU-belastningar verkar det inte vara ett problem för Tesla-familjen.

Crays superdator som numera kallas Titan, eller XK7, ska efter uppgraderingen av Nvidias grafikkretsar vara 10 gånger så kraftfull och fem gånger mer energieffektiv än Jaguar. Prestandan låg tidigare på 2,3 pretaflops, en beräkningskraft som nu stigit till över 20 petaflops utan att systemet tar mer golvyta än tidigare.

Nvidia hävdar att deras 18 6688 stycken Tesla K20S grafikkretsar står för 90 procent av denna beräkningskraft medan de lika många 16-kärniga AMD Opteron 6274 processorerna fyller upp resterande 10 procent.

Med sin färska uppgradering skulle Cray XK7 Titan återigen vara den kraftfullaste superdatorn på marknaden där endast nuvarande ledaren på Top500.org – IBM-baserade BlueGene/Q – ser ut att kunna hota med snarlik beräkningskraft på runt 20 petaflops.

Just kombinationen av många processorkärnor och kraftfulla grafikkretsar är nyckeln till framgång enligt Cray och ett viktigt verktyg för att nå målet med exascale computing med superdatorer som kan erbjuda beräkningskraft på 1 000 petaflops.

”Because they handle hundreds of calculations simultaneously, GPUs can go through many more than CPUs in a given time. By relying on its 299,008 CPU cores to guide simulations and allowing its new NVIDIA GPUs to do the heavy lifting, Titan will enable researchers to run scientific calculations with greater speed and accuracy.” skriver Cray i ett pressmeddelande.

Titan kommer primärt att användas i forskning kring exempelvis atomenergi och klimatförändringar där det krävs enorma mängder datorkraft för simuleringar och liknande.


Relaterade artiklar:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
S0urcerr0RJacob HugossonmcnaldoLaglord3nAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Om jag inte misstar mig så är Cray Jaguar en rent CPU-inriktad lösning. På så sätt så är det inte helt konstigt att dem får tiofaldig prestandaökning med övergång till GPU-inriktat.

Frågan är om nya systemet är lika flexibelt. Kanske är svårare att utnyttja?

/s

Laglord3n
Gäst
Laglord3n

Hmm… om jag vore dem (eller Cray) så hade jag nog kombinerat dem med snabba Intelprocessorer istället eller kanske Power-processorer som har SNABBA singel-trådsperformance.

Så lägger man allt som är lätt paralleliserbart på GPU och allt som inte är det på CPU med snabb singeltrådslogik.

AMDs Opteron är lite mitt emellan för de har många relativt långsamma kärnor. Det har man ju GPUer till ändå.

Nåja 🙂 rätt imponerande iaf.
-”Hej, jag skulle vilja ha några Tesla kort.”
-”Ok. Vi har några i lager.”
-”Fint, skicka över 18 eller 19.”
-”st?”
-”Nej, tusen”

Och vad får man för FPS?

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”Laglord3n”]Hmm… om jag vore dem (eller Cray) så hade jag nog kombinerat dem med snabba Intelprocessorer istället eller kanske Power-processorer som har SNABBA singel-trådsperformance. Så lägger man allt som är lätt paralleliserbart på GPU och allt som inte är det på CPU med snabb singeltrådslogik. AMDs Opteron är lite mitt emellan för de har många relativt långsamma kärnor. Det har man ju GPUer till ändå.[/quote] Jag tror nog att de både har funderat och testat ordentligt vilka processorer som är optimala för sina superdatorer. [quote name=”Anton Karmehed”]Nej Cray XK6 Jaguar använder sig faktiskt av Fermi GPU:er som nu uppgraderats… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”mcnaldo”]
Om man utgår från diagrammen i pdf-filen verkar det som att de ursprungligen hade planerat att få ut 20 PF ur 14592 Keplerkort + 2,6 PF från processorerna. Nu verkar det ju som att de ”bara” får ut totalt 20 PF från 18688 Keplerkort och lika många CPUer.[/quote]
Det här är troligtvis anledningen: https://www.nordichardware.se/nyheter/71-graphics/46734-nvidia-gk110-och-tesla-k20-saemre-aen-vaentat.html

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Skönt att höra att dom valt nVidia!

Jag har varit lite orolig för dom när dom haft stora problem att få ut grafikkort, och dessutom inte valts för grafik-logik till dom nya spelkonsollerna som ska släppas.