Plantronics RIG + Mixer

Plantronics är precis som Sennheiser en veteran inom ljudprodukter och har jobbat med detta sedan 1961 men gav sig inte på headset förrän tidigt 2000-tal. Deras senaste modell står i vårt testlabb, nämligen kallad RIG.

Plantronics_RIG_01

RIG kan anslutas till alla möjliga enheter, konsoll, dator och mobila enheter. Därför hittar vi en armada av tillbehör i förpackningen. Först och främst en del adaptrar, 3.5 millimeter till RCA, 3.5 millimeters sladd, 3.5 millimeters sladd med mikrofon, Xbox-sladd för handkontroll, löstagbar bom-mikrofon samt en kontrollenhet kallad Mixer.

Specifikationer  
Typ Over-ear, Stereo
Frekvensomfång 20 – 20 000 Hz
Frekvensomfång Mikrofon 100 – 10 000 Hz
Storlek på Element 2 x 40 mm
Impedans – Ohm
Känslighet 102 dB +/- 3dB
Känslighet Mikrofon – dB +/- 3dB
Kabellängd
Anslutning USB, 3.5 mm
Pris

Plantronics_RIG_03

Plantronics RIG består av plast som känns hyffsat bra, men vi hade gärna sett lite mer påkostat material här. Sladdarna är platta vilket förhindrar att den håller på och trasslar in sig. Kabelanslutningen är modulär så det är bara till att byta sladd när du känner för att till exempel använda den med en mobiltelefon.

Plantronics_RIG_04

Muffarna är gjorda i microfiber med ett riktigt mjukt dämpningsmaterial. Som synes i bilden ovan kan man lägga RIG ner på ett bord eller liknande. På vänster sida, det vill säga höger på bilden ser vi den medföljande bom-mikrofonen ansluten. Det finns inga knappar eller liknande på hörlurarna så allt sköts via kontrollenheten.

Plantronics_RIG_06

Kontrollenheten som följer med kallas för Mixer och ansluts med USB och en 3.5 millimeterskabel. Sen ansluts i sin tur headsetet med en 4-polig 3.5 millimeterskontakt direkt in i mixern. Den andra sladden som syns i bild är också en 3.5 millimeters kontakt som är till för att koppla till externa enheter, framförallt en telefon. Detta gör så att du kan använda mobilen för att spela upp musik samtidigt som ljudet från till exempel ett spel från datorn. En riktigt smidig funktion om du tex vill ta ett mobilsamtal direkt via ditt headset. Det finns knappar för att justera volymen mellan båda inkopplade enheter, en mastervolym för att justera volymen överlag, samt tre knappar. Den högra knappen är för att växla mellan de tre olika equalizer-profilerna ”Pure”, ”Intense” och ”Explosive”, mer om detta under ljudet. Den vänstra knappen med en telefonsymbol används för att svara samtal och starta/stoppa eventuell musik. Till sist så har vi knappen i mitten som är till för att stänga av mikrofonen vid behov.

Mikrofon:

Mikrofonen i RIG är riktigt bra och är bland de bättre vi har testat. Tydlig röst där hela registret är med. Brus och sådant upplevs inte. Helt enkelt en riktigt bra mikrofon. Något som är viktigt att notera är att Plantronics RIG kör med sidetone, vilket innebär att ljudet spelas upp direkt i hörlurarna när du pratar.

Ljud och komfort:

Ljudet i Plantronics RIG överraskar oss och är med equalizern inställd på Pure relativt neutral med en djupgående bas utan att vara påträngande och överdriven. Diskanten kan vara lite vek vid vissa tillfällen men presterar bra. För den som gillar extra tryck finns även ”Intense” och ”Explosive” där basen får sig en ordentlig omgång. Det imponerande med detta är att även om basen nu är förstärkt så bibehålls mellanregistret och diskanten på samma nivå utan att bli dränkta. Det är utan tvekan de bästa förinställda profilerna vi har sett hos ett headset i nuläget och några som vi kan tänka oss använda. Vid filmer och spel så ger de två sistnämnda profilerna en riktigt härlig bastung upplevelse där explosioner och liknande direkt ger ett flin av tillfredställelse.

Något som slår oss direkt när vi håller i RIG är vikten, de är otroligt lätta. I kombination med det mjuka materialet i muffarna är detta ett headset som är skönt att ha på sig.

Mixern är riktigt trevlig att använda och tack vare sitt gummimaterial på undersidan så glider den inte undan. Funktionerna som denna bidrar med är smarta och gör så att man till exempel kan ta samtal i stridens hetta utan att behöva pausa.

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid