Crucial lanserar nu ett nytillskott på SSD-marknaden som med ett enklare SATA 3,0 Gbps gränssnitt och en Phison PS3105 kontroller ska vara riktad mot den växande budgetmarknaden. Crucial v4 bjuder inte på några hissnande specifikationer men siktar på att gottgöra detta med aggressiva priser.

Crucial v4 bygger alltså kring den i SSD-kretsar ganska okända kontrollertillverkaren Phison som trots allt är en erfaren spelare på lagringsmarknaden. Företaget ska skeppat över 500 miljoner NAND-flashkontrollers och deras PS3105-kontroller ska vara en av de prisvärdare lösningarna.

Phison PS3105 stödjer endast SATA 3,0 Gbps och begränsar därmed datahastigheten i Crucial v4-serien men med Microns 25 nanometer NAND-chip bör prislapparna ligga bättre till än hos de flesta konkurrenter. Crucial v4-serien finns redan att hitta i svenska butiker med priser som börjar på 860 kronor för en 128 gigabyte modell eller 1 620 kronor för toppmodellen med 256 gigabyte lagringskapacitet.

”Most consumers realize that SSDs help their computers start quicker and run faster, and are a more durable alternative to hard drives, but many don’t realize that most SSDs outperform the data transfer capabilities of their SATA 2 machines. With the Crucial v4 SSD, we’ve come up with a product that’s designed to bring the most value out of a SATA 2 system without paying for extra performance that can’t be used.” säger Robert Wheadon, global produktchef på Crucial, i ett pressmeddelande.

Kapacitet 32 GB 64 GB 128 GB 256 GB
NAND-chip Micron 25 nanometer synkron MLC NAND
SSD-kontroller Phison PS3105
Sekventiell läs 200 MB/s 230 MB/s 230 MB/s 230 MB/s
Sekventiell Write 60 MB/s 100 MB/s 175 MB/s 190 MB/s
4K slumpmässig läs 10K IOPS 10K IOPS 10K IOPS 10K IOPS
4K slumpmässig skriv 1.2K IOPS 2.4K IOPS 4K IOPS 4K IOPS
LägstaprisDen stora frågan idag är kanske istället om de extra hundralapparna man sparar in är värd den trots allt ganska begränsade prestandan som SATA 3,0 Gbps-gränssnittet erbjuder. Vad tycker ni läsare om detta?

Källa: Crucial 

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
TimoThe MuttAndreas GMASSSWEDEValentin N Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Själv hade jag nog betalat den extra hundralappen eller två (beroende på storleken man vill ha) och valt en Samsung 830 istället.

Elller ännu hellre en Plextor 8) men då är det några kronor till som gäller.

Mioracle
Gäst
Mioracle

Priserna måste ju ner betydligt lägre om det skall vara ett alterntiv till Intel 330, Corsair Force 3 eller Samsung 830 där man kan hitta samtliga märkenas 120GB varianter för 849:- med betydligt bättre prestanda.

Det går att haffa en OCZ Vertex Plus SATA II 2.5″ SSD 120GB för 707:- från Pixmania

eller en

OCZ Agility 3 Series SATA III 2.5″ SSD 120GB för 759:-

Så de får allt jobba på prissättningen om en såpass ”okänd” kontroller skall få fäste på svenska marknaden som ett budget-alternativ imo.

Tintin
Gäst
Tintin

Går man från en HDD till SSD så borde väl läs-/skrivhastigheten på dessa vara fullt godkänd jämfört med en gammal 7200varvs-HDD eller?

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”Tintin”]Går man från en HDD till SSD så borde väl läs-/skrivhastigheten på dessa vara fullt godkänd jämfört med en gammal 7200varvs-HDD eller?[/quote] ssd fördel är tillgången till data och hur snabbt det går. därav blir skillnaden mellan 280läs och 500mb läs liten eller ringa. dvs för en vanlig användare har de svårt att märka skillnad mellan en ssd som har lägre spec och där snabbheten i mb inte har så stor reell betydelse. Jag bytte ssd och kunde notera skillnad men det är svårt att avgöra i praktiken. ska man ha en OS disk är en 240gb ssd att… Läs hela »

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle betala de få extra hundra lapparna för SATA III och högre prestandard, men för den som inte har de är det bra att Crucial erbjuder något biligare alternativ och för som har dåligt erfarenhet med SandForce är detta ett bra val om Samsung inte faller en i smaken.

Magnus
Medlem
Magnus

Kan mycket väl tänka mig denna som en sekundär SSD med ex. Spel och lite annat på. Men jag vill absolut inte gå under 512GB för en sekundär enhet. Operativet och endel program såsom Office paketet osv. på huvuddisken. Men i dagsläget är 256GB för dyr och för liten spännt över hela SSD marknaden.

Andreas G
Medlem

Ingen normalanvändare har användning av 550MB/s. Det är responstiderna och IOPS som spelar roll och där är skillnaderna nästan försumbara mellan väldigt många SSD modeller.

Vill bara höja ett varningens finger: Det finns ingen återvändo. Har man en gång skaffat SSD duger inget annat efter det.
Det är utan tvekan det största prestandalyftet som datorn genomgått på många, många år.

The Mutt
Medlem
The Mutt

Alina har just nu en Verbatim 128GB med bättre prestanda för 599.

Timo
Gäst
Timo

Webhallen säljer just nu 128gb för 599:- för mig som har endast sata2 i min dator så är det väldigt bra allternativ att snabba upp min dator.