Med Linux på rask frammarsch som spelplattform passar Dell på att erbjuda ny version av sin konsolliknande speldator Alienware X51. Hårdvaran är oförändrad, men skillnaden ligger i att X51 nu kan fås med Linuxdistributionen Ubuntu förinstallerad, och levereras helt utan Windows.

Linux rör sig allt högre som en plattform för datorspel, inte minst med nyare tillskott som Steam för Linux och bättre drivrutiner för högpresterande grafikkort. Många av de spel och applikationer som inte har portats av utvecklaren kan dessutom köras med kompatibilitetslager som Wine. Och då operativsystemet är gratis banar det väg för datortillverkare att tillverka speldatorer med en lägre prislapp än med förinstallerat Windows.

Alienware_Ubuntu

I sin amerikanska onlinebutik uppvisar Dell nu en version av sin spelkonsolsdator X51 med Ubuntu. Till hårdvaran är det samma dator som den Windowsbaserade X51, och den kan konfigureras med Intel i3 3220, i5 3550 eller i7 3770, 8 eller 16 gigabyte DDR3-minne, 2 terabyte hårddisk eller 256 gigabyte SSD samt Nvidia GTX 640 eller GTX 660.

Linuxversionen har en prislapp som är 100 USD lägre än Windowsversionen, med ingångspriset 599 USD, motsvarande cirka 6000 kronor inklusive moms. Ännu finns inte Ubuntuversionen av X51 att beställa i Dells svenska onlinebutik, men då ingen hårdvaruförändring gjorts vore det rimligt att anta att den kommer finnas tillgänglig även i Sverige inom kort.

Källa: Dell


12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
UT_lol Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Viktor Kock Appelgren

Den där är lite väl lik en XBOX 360 skulle man ju kunna tycka!

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”MrKock”]Den där är lite väl lik en XBOX 360 skulle man ju kunna tycka![/quote]
Helt ointressant observation!