Efter lång tystnad både från NVIDIA och ryktesmaskinerna så börjar det första kring deras kommande 28nm-kretsar och Kepler-arkitektur att dyka upp. Det handlar om deras GK104 som ska efterträda GF114 som används i dagens GTX 560 Ti.

Det låter som att AMD inte kommer få regera ostört länge på marknaden, även om NVIDIA minst sagt blir sena till festen. GK104 blir kretsen som ersätter deras GF114 och förutsatt att NVIDIA lyckats dra minst lika stor nytta av flytten till 28nm, så kan det överraska även om det inte blir företagets toppkrets.

GK104 väntas endast få en 256-bit minnesbuss som är lika bred som företagets GF114 som dock bara kör sitt GDDR5-minne i en effektiv frekvens på 4 008 MHz. Med tanke på att GDDR5 standarden skalar en bra bit över 6 000 MHz finns det ändå utrymme för att få ut hög bandbredd trots den trånga minnesbussen. Mängden minne för GK104 som väntas bli använd i grafikkorten GTX 660 och GTX 660 Ti ska ligga på 2 GB.

Stämmer uppgifterna blir GF114 efterföljare ett riktigt kraftpaket

GK104 ska ha fått sig ett rejält lyft i antalet CUDA-kärnor som nu ska överstiga de 512 vi hittar i dagens GF110. Med prestanda på ”väl över 2 TeraFLOPS” kan det handla om så många som 768, men vi finner det mer troligt att antalet ligger någonstans mellan 512 – 768 och att man istället använder sig av högre klockfrekvenser. Den teoretiska beräkningsprestandan kan jämföras mot GTX 580 som ligger på exakt 1,56 TeraFLOPS, vilket talar för att GK104 mycket väl kan bli en konkurrent till AMD Tahit och HD 7900-serien. TDP-värdet på toppkonfigurationen av GK104 väntas ligga på 225W.

GK110 som blir företagets största krets väntas inte dyka upp förrän senare. Några lanseringsdatum för individuella kretsar är ännu svårt att spekulera i, men enligt tidigare uppgifter är det mars/april månad som gäller. Vad säger våra läsare, kommer ni vänta på NVIDIA:s kontring eller kommer ni hoppa direkt på AMD:s nya grafikkort?


Relaterade nyheter:

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Jacob HugossonLaglordenMcKinleySwedish Berserkmp5sd Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rickard
Medlem
Rickard

Har redan köpt en HD7970 och överklockat och är väldigt nöjd, för min del så är det bra! Denna får hålla några år innan jag byter igen. hade ett 4850 innan. 🙂

flopper
Medlem
flopper

7970 el 7950 lär det bli och vattenkyla och överklocka skiten. 😆

this
Medlem
this

Det skulle nog bli väldigt tungt för AMD om Nvidias mellanklassare lyckas klå 7970. Men då måste den prestera över 3 TeraFLOPS, vilket känns lite smått osannolikt.

MYB
Medlem
MYB

Om denna blir nästan lika bra som 7970 och ligger på 200€ nivån, då är det synd om AMD.

Priset på 7970 skulle då behöva sjunka till 250€-300€ nivån för att fortsätta vara interresant.

Hoppas bara strömförbrukningen hålls på en låg nivå.

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”IcedEarth”]Har redan köpt en HD7970 och överklockat och är väldigt nöjd, för min del så är det bra! Denna får hålla några år innan jag byter igen. hade ett 4850 innan. :)[/quote]
Nästa uppdatering blir för min del HD9000. Ser ingen anledning att byta från HD4870 rent prestandamässigt (och vara tvungen att bygga om vattenkylningen och sådant).
Passar f.ö. bra i min uppgraderings-rutin – gick från Radeon 9600 till HD4870.

Kommer ändå att bli interessant att se vad nVidia lyckas komma med nu, för HD7970 är ju ett väldigt kraftfullt kort.

Tempel
Medlem
Tempel

Frågan är bara när. Det är ju mest intressant resten blir ändå bara spekulationer i prestanda.

McKinley
Medlem
McKinley

Varför kommenterar vissa här inne över huvud taget?

Johan Schultz
Medlem
Johan Schultz

Kommer nog att byta lag och införskaffa ett Asus 7970 DirectCU när den kommer och efter ett tag skaffa ytterligare ett… 🙂

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”McKinley”]Varför kommenterar vissa här inne över huvud taget?[/quote]

Varför kommenterar du att vissa inte borde kommentera när du inte kommenterar något matnyttigt själv? 😀

McKinley
Medlem
McKinley

Att påstå att största delen av läsarna här inne är AMD/ATi-fans är väl direkt en underdrift.
Mitt förra inlägg gav inget matnyttigt att läsa om men det gör å andra sidan knappast Floppers inlägg heller.

Laglorden
Medlem
Laglorden

Instressant, typ April verkar vara en bra månad köpa prylar, nya chipset, nya processorer, nya grafikkort (om man vill ha det….) osv.