Trots en djungel av tangentbordsbrytare kan det vara svårt att hitta den perfekta. Häng med när vi visar hur du skapar dina egna brytare efter eget tycke och smak.

Den här artikeln är en del av Svenska Tangentbordsguiden 2.0, Sveriges djupaste test av tangentbord. Där hittar du alltid våra aktuella rekommendationer, länkar till alla våra tangentbordstester och andra relaterade artiklar.

Tangentbordsbrytare är ett ämne som är högst subjektivt, och för ett tillbehör som ofta används under flera timmar varje dag, så är det värt den lilla extra mödan att anpassa det för att vara perfekt för Dig. Trött på hur dina Cherry MX Red-brytare känns som om de har sand i sig, eller vill du kanske ha en lenare och tyngre MX Black?Vi är begränsade till de tangentbordsbrytare som finns tillgängliga på marknaden, men ibland känns inte något alternativt riktigt rätt. Många entusiaster väljer därför att anpassa, eller helt göra egna tangentbordsbrytare – men som vi kommer att se idag så är det fullt möjligt även för genomsnittsanvändaren att försöka sig på modifiering. På riktigt, om vi klarar av det så klarar även Du av det – vi är bland de mest ohändiga människorna i vårt avlånga land.

Det vi kommer att kika på idag är Ergo Clears, ett populärt alternativ hos tangentbordsentusiaster där grundreceptet går ut på att vi tar en Cherry MX Clear-brytare, och byter ut fjädern mot en fjäder från en Cherry MX Blue, Red eller Brown. Det taktila guppet på en Cherry MX Clear är längre och mer brant än motsvarande gupp i exempelvis Cherry MX Blue eller Brown, men många känner att den är lite för tung. Cherry MX Blue, Red och Brown delar samma fjädervikt, och resultatet är en väldigt taktil men lätt brytare.

Vårt recept är lite annorlunda, vi kommer istället att använda guldpläterade fjädrar från Korea som bottnar vid 62 gram kraft. Vi kommer även att smörja brytarna och ta er med genom hela processen, allt från avlödning till slutprodukt. Det är givetvis fullt möjligt att anpassa en valfri brytare med en valfri vikt, eller bara ta en befintlig brytare och smörja den för att göra den mer len – det är helt upp till Dig.

Det vi använder idag är följande:

  • Lödstation från Kjell & Company: Här
  • Tennsug från Kjell & Company: Här
  • Super Lube olja från Jakt.se: Här
  • Pensell från någon byrålåda i hemmet
  • Guldpläterade 62 s-fjädrar från SPRiT: Här
  • Varmilo Va88m med Cherry MX Clear-brytare från ett tidigare test
  • Switch-öppnare från Mechbox: Här
  • Switch-dragare från Mechbox: Här

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Janzon Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Janzon
Gäst
Janzon

Nice artikel! Blev sugen på att modda clears själv! Hur mycket skillnad skulle du säga att smörjningen gjorde? Och vet någon några schyssta återförsäljare av fjädrar inom EU?

Bra med en avlödningsguide för nybörjare, man kanske skulle komplettera med en guide för hur man löder fast dem på det nya tangentbordet? Eller kan det vara så att en hel bygg-guide är på gång? 😀