Avlödning

Innan vi kan ge oss på modifieringen så behöver vi ett gäng Cherry MX Clear-brytare. Det går att köpa dessa lösa, men vi väljer att löda loss brytare från ett Varmilo Va88m. Vi behöver först demontera tangentbordet för att påbörja avlödningsprocessen, men då det ser annorlunda ut mellan olika tangentbordsmodeller så går vi inte in på detaljerna kring det. Kortfattat så sitter det 7 skruvar synliga i botten av tangentbordet, efter att dessa är bortskruvade så kan vi ta isär chassit.

Pluspoäng till Varmilo för vaddering, något väldigt sällsynt på dagens tangentbordsmarknad

Väl demonterat, placera kretskortet så att brytarnas botten och alla lödpunkter pekar uppåt och plocka fram din avlödningslösning. Vi kommer att använda oss av en billigare lödstation- och ett tennsug från Kjell & Company, men det finns givetvis fler och sannolikt mer effektiva lösningar.

Som nämnt tidigt i artikeln så är vi långt ifrån erfarna eller experter inom området, om vi klarar av det så klarar nästan vem som helst av det. Det här är första gången som vi löder loss brytare från ett helt tangentbord. Många mer erfarna läsare kan komma att skaka på huvudet, men ett par generella tips att förhålla sig till är att ställa in (om möjligt) lödjärnet på cirka 350 C-värme, mellan 300- och 400 C går bra. Vi undviker att ha järnet varmare än 400 C, då tangentbordets PCB kan komma att ta skada.

Inom den röda ramen är brytarens kontakter, inom den blå ramen är lysdiodens kontakter

Vårt Varmilo-tangentbord har lysdioder installerade i brytarna, vilket innebär dubbelt så mycket jobb eftersom att även dessa måste avlödas. Vi har markerat brytarens kontakter med rött, och lysdiodernas kontaktpunkter med blått i bilden ovan.

För att löda av en brytare, håller vi lödkolven mot en kontakt i ena handen, medan vi håller tennsuget i den andra handen väldigt nära. Efter ett par sekunder så ser vi hur kontaktens tenn smälter, då lyfter vi lödkolven och placerar tennsugen över kontakten och trycker på knappen för att suga upp allt tenn. Var inte rädda för att låta lödkolven vila någon sekund extra, kretskort i tangentbord är generellt mer tåliga än vi väntar oss. Dumpa tennet någonstans, vi dumpar det i en behållare, och fortsätt med nästa kontakt – därefter är det bara för oss att metodiskt repetera fram till att allt är avlött.

När samtliga brytare och lysdioder är avlödda, behöver vi dra loss dem. Det är inte svårare än att vi kilar fast brytardragarens hakar under brytaren och drar rakt upp.

Vi väljer att sortera de brytare som satt under alfabetiska tangenter separat från övriga, eftersom att dessa är mer lena från mer frekvent användning. Med det är vi klara med avlödningen!

Innehåll

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Janzon Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Janzon
Gäst
Janzon

Nice artikel! Blev sugen på att modda clears själv! Hur mycket skillnad skulle du säga att smörjningen gjorde? Och vet någon några schyssta återförsäljare av fjädrar inom EU?

Bra med en avlödningsguide för nybörjare, man kanske skulle komplettera med en guide för hur man löder fast dem på det nya tangentbordet? Eller kan det vara så att en hel bygg-guide är på gång? 😀