Stabilisatormontering och plåster-mod

Plåster-mod

Innan vi monterar stabilisatorerna så kommer vi att utföra vad som kallas för ett ”plåster-mod” (band-aid mod). För modifieringen så går det bra att använda ett plåster som namnet antyder, ett annat populärt alternativ är vanlig eltejp. Plåster-modifikationen går ut på att vi dämpar stabilisatorernas nedslag; istället för att stabilisatorstammen slår ned på kretskortet så dämpas det istället av vårt plåster. Det leder till ett mer dämpat ljud, samtidigt som vi skonar vår PCB.

Stabilisatorerna har två fötter som måste fästas på kretskortet, varav den ena foten är större än den andra. Vår PCB har flera stöd för flera layouter, därför gör vi det enkelt för oss och radar upp stabilisatorerna där vi vill ha dem för att tydligt se vilka hål som är rätt. Om det känns svårt att hitta rätt, använd Dina brytarlock och rada upp dem längs med din PCB för att enklare se var stabilisatorerna ska fästas.

När vi vet vilka stabilisatorhål som kommer att användas, kan vi börja klippa till plåstret. Tanken är att vi täcker upp mellanrummet mellan stabilisatorhålen, men vi måste inte vara helt exakt. Det gör inget om den tillklippta plåsterbiten är aningen för kort eller lång.

Täck mellanrummet mellan stabilisatorhålen med plåsterbitar

Med det är den vanliga plåstermodifikationen färdig, men vi tar det ännu ett steg längre. Eftersom att vi använder ett tygplåster så har plåstret en förmåga att absorbera fukt, om än lite. Vi brer på ett väldigt tunt lager Super Lube-fett med hjälp av en tandpetare över varje plåster. Det bör, åtminstone i våra huvuden, leda till ett än mer dämpat ljud – men det här steget går att skippa; vi tycker inte att skillnaden är tillräckligt märkbar med facit i hand.

Montera stabilisatorer

Vi kan nu börja montera stabilisatorerna; börja med den större foten och placera den i det större stabilisatorhålet, och för sedan in den mindre. Passa på att säkerställa att Du faktiskt använder rätt stabilisatorhål ytterligare en gång, då det annars finns en risk att en tråkig överraskning väntar längre fram. Vi vill slippa löda av samtliga brytare för att rätta till en stabilisator.

Tveka inte att säkerställa att Du använder rätt stabilisatorhål med hjälp av brytarlock

Eftersom att vi använder stabilisatorer som fästs med hjälp av skruvar så behöver vi även göra det – skruvarna fästs via de mindre fötterna. Just stabilisatorer som fästs med hjälp av skruvar kan, i teorin, kortsluta brytare om de kommer i kontakt med dem. På DZ60 har vi inte upplevt det, fastän de gränsar kontakter, men det är bra att ha i åtanke. Skulle vi märka att skruvarna har lett till en kortslutning så kan vi isolera skruven med exempelvis eltejp.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Janzon Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Janzon
Gäst
Janzon

Skitbra artikel! Är själv tangentbordsnörd och har byggt en del, men snappade ändå upp lite nya tricks här. Perfekt att denna guide finns på svenska så att man kan peka hit folk som är sugna på att bygga sitt första tangentbord! Keep em coming!