Under datorfestivalen DreamHack Summer den 16 juni kommer skärmtillverkaren EIZO lansera en ny bildskärm specifikt riktad mot spelare. FORIS FS2333 är en gamingskärm med en LED-bakbelyst 23-tums IPS-panel och 1080p upplösning utvecklad tillsammans med e-sportlaget Fnatic.

EIZO FORIS FS2333 använder sig i motsats till de flesta gamingskärmar av en mer högkvalitativ IPS-panel (In Plane Switching) som ska ge bättre färgåtergivning och bättre betraktningsvinklar än de TN-paneler (Twisted Nematic) som ofta används. EIZO hävdar samtidigt att FORIS IPS-panel är förhållandevis riktigt snabb i responstiderna med 3,4ms specificerat för grå-till-grå övergångar, vilket ska göra IPS-panelen snabbast i klassen. Genom den snabba panelen ska inputlagget vara reducerat till 0,05 bildrutor.

Skärmpanelen som mäter 23 tum har en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar samt fem olika skräddarsydda inställningsprofiler för RTS (real time strategy) och FPS (first person shooter) spel. Profiler som utvecklats tillsammans med e-sportlaget Fnatic och kallas ”Smart Insight”. Smart Resolution hjälper till att minimera brus och oskärpa samtidigt som Smart Detection ska se till att endast lägga på skalningseffekter på de delar av skärmen där man spelar upp en film eller ett spel.

IPS-panelen är LED-bakbelyst och ska ge en ljusstyrka på 250 cd/m2 samt ett dynamiskt kontrastförhållande på 5000:1. Skärmen har även dubbla 0,5 watts högtalare samt EcoView ljussensor som ändrar skärmens ljusstyrka efter ströbelysningen.

EZIO FORIS FS2333 är utrustad med dubbla HDMI-ingångar, en DVI-D ingång samt en analog D-Sub ingång. Skärmfoten går att höja 60mm samtidigt som den kan lutas 25 grader och vridas 344 grader, ett bärhandtag hittas också på baksidan för lätt transport.

FORIS_FS23332

Enligt EIZO ska FORIS FS2333 dyka upp i Svenska butiker under slutet på augusti/början på september. Prislappen ser ut att landa på runt 3 000 kronor inklusive moms..


10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
UT_lolJacob HugossonAnton KarmehedViking1962Zalastax Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

Det låter ju bra… på papper. Är den lika bra när det kommer till kritan? Priset är rätt behagligt, dock. 3000:- är inte så farligt. Inte mycket mer än vad man får ge för andra skärmar i dagens läge.

jonathan s
Gäst
jonathan s

En spelmonitor som INTE har mer än standard 60Hz? Skamligt!

Pierre Krafft
Medlem
Pierre Krafft

Videon för Smart Insight gör så att det ser ut som att skärmen är totalt kass utan deras profiler. På min skärm ser spelen inte ut som på videons Smart Insight Off. Varför skulle skärmen bli så otroligt svart utan deras profiler?

UT_lol
Medlem
UT_lol

Borde nog stå Twiste[b]d[/b] Nematic.
Och hur mäter man inputlag? Är ”bildrutor” verkligen rätt enhet?

Jacob Hugosson
Medlem

Inputlag brukar mätas i millisekunder. Att översätta det till antalet bildrutor istället ger en enhet som är lättare att ta på för konsumenter (och enligt mig mer logiskt att presentera än ett tråkigt enhetsvärde som millisekunder).

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”jonathan s”]En spelmonitor som INTE har mer än standard 60Hz? Skamligt![/quote] Det finns nya spel som inte funkar som det ska i 120Hz. Ett spel är Skyrim. Kör jag i 120Hz så blir det splash ljud som om det vore vatten även om det inte ens finns vatten i närheten och objekt kan flyga omkring och skada en när jag öppnar dörrar. I 60Hz går det bra dock, men det är en bugg i grafikmotorn har jag läst som Bethesda tydligen inte vill/kan fixa Smart Insight förstår jag inte vad den ska vara bra till på den skärmen ni… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Jacob Hugosson”]Inputlag brukar mätas i millisekunder. Att översätta det till antalet bildrutor istället ger en enhet som är lättare att ta på för konsumenter (och enligt mig mer logiskt att presentera än ett tråkigt enhetsvärde som millisekunder).[/quote]
Tråkigt eller ej så är det högst amatörmässigt att hitta på enheter som inte går att mäta.
Att det skulle vara lättare för konsumenter att förstå beror väl också på deras kunskapsbas. Vet konsumenten inte vad millisekunder betyder så får man väl be mamma eller pappa förklara. Alternativt söka på nätet. 😛

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”UT_lol”]Tråkigt eller ej så är det högst amatörmässigt att hitta på enheter som inte går att mäta.Att det skulle vara lättare för konsumenter att förstå beror väl också på deras kunskapsbas. Vet konsumenten inte vad millisekunder betyder så får man väl be mamma eller pappa förklara. Alternativt söka på nätet. :P[/quote]Amatörmässigt, jag skulle kalla det riktigt smart 🙂 Alla är inte djupt tekniskt insatta som köper en skärm, då är antalet bilder på sekund (0,05 i det här fallet) ett mycket bättre värde. Medan andra pratar millisekunder prata EIZO på ett språk en bredare publik faktiskt förstår. De flesta… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”UT_lol”]Borde nog stå Twiste[b]d[/b] Nematic.Och hur mäter man inputlag? Är ”bildrutor” verkligen rätt enhet?[/quote]Det är alltså eizo själva som skriver frames / bildrutor så vi har inget annat värde.[/quote] [quote name=”Jacob Hugosson”]Amatörmässigt, jag skulle kalla det riktigt smart 🙂 Alla är inte djupt tekniskt insatta som köper en skärm, då är antalet bilder på sekund (0,05 i det här fallet) ett mycket bättre värde. Medan andra pratar millisekunder prata EIZO på ett språk en bredare publik faktiskt förstår. De flesta vet vad en millisekund är, men inte i relation till en skärm eller hur värdet reflekteras på… Läs hela »