Nu är det spikat att från och med mitten på 2017 så ska en så kallad kemikalieskatt införas. Något som fått Sveriges elhandlare att rasa.

Förra året lade regeringen fram ett förslag att beskatta vissa kemikalier som ofta används i hemelektronik. Något som nu blir verklighet enligt regeringens budgetproposition för 2017 i form av kemikalieskatten.

Meningen med detta nya skattepålägg är att minska användningen av flamskyddsmedel. Något som finns i flera olika produkter och material för att förhindra eller fördröja brand. Nu har dock Elgiganten, Mediamarkt, Netonnet, Audiovideo samt Euronics uttryckt missnöje över regeringens beslut.

Elektronikbranschen menar att ingen global tillverkare av hemelektronik kommer att ändra på sin produktion bara för att det införs en skatt i Sverige. Ett land som representerar en dryg promille av världens konsumenter.

Dock menar elektronikkedjorna att upp till 1 000 svenska jobb kan stå på spel i följderna av att skatten introduceras.

Skatten finns med i regeringens budget och innebär att en diskmaskin eller teve från den 1 juli nästa år blir upp till 400 kronor dyrare. För vissa hemelektronikprodukter innebär skatten en prisökning på 20 procent eller mer.

Skatten ska bara sättas på produkter som säljs i Sverige. Något som svenska konsumenter kan kringgå genom att då handla från utländska nätbutiker istället. Då senaste e-barometern från Postnord visar att hela 21 procent av svenska konsumenter handlar ifrån utlandet redan idag så står det klart att svenskarna inte är rädda för att handla utanför landets gränser.

Kemikalieskatt kan fösa iväg konsumenter – och jobb

Om det blir så att denna kemikalieskatt ökar handeln från utländska nätbutiker så kan många svenska jobb stå på spel. Då svenska återförsäljare inte kommer att kunna spela på samma villkor som de utländska återförsäljarna så kommer det inte finnas många andra val för de svenska kedjorna än att se över sin lagerverksamhet.

Visserligen ökar staten sina inkomster med skatten, men på bekostnad av jobben. Och när handeln flyttar utomlands förlorar samhället inte bara jobb utan även momsintäkter och löneskatt.

Enligt HUI Research kan det röra sig om mer än 1 000 förlorade jobb. Då behovet av butiks- och lagerpersonal hos svenska återförsäljare minskar då fler väljer att handla från utlandet.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

 

4
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
IllwillMagnuskarlssonpåtaketLoppanH Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
LoppanH
Medlem
LoppanH

Det ska mjölkas in i absurdum

karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Varför skattar man så mycket på elektronik, allt är redan så jäkla dyrt här i Sverige.

Illwill
Gäst
Illwill

Precis samma svar som på allt annat där statliga avgifter höjs/införs eller där statlig service läggs ner: för att vi har något i Sverige som kostar helt ofantliga summor och inte tillför någonting positivt (alls egentligen). Politik handlar om att prioritera, om att sätta ”grupp mot grupp”, och våra ledande politiker, samt de som röstar på dem, har gjort klart vilka prioriteringar som gäller. Vi ska betala för…”olika”. Och ”olika” kostar över en miljard netto, varje enskild dag (och det är bara den monetära kostnaden dessutom).

Magnus
Medlem
Magnus

Detta är bara en skatt som man vet att många kan acceptera då det är dåligt att köpa och släng och skaffa sig ny elektronik. Hade de däremot menat allvar med detta hade de straffat ex. möbelföretag/Tyg (såsom soffor, mattor, gardiner etc.) som också andvänder flamskyddsmedel. Man bör komma ihåg att man blev av med bly i bensin, asbest i bromsbelägg & isolering i hus. Jag själv bor i ett hyreshus som har utfört relining med epoxiplast med Bisfenol A. Såvitt jag vet idag är det förbjudet enligt lag då det finns risker att bisfenolen lossnar och hamnar i dricksvattnet… Läs hela »