Allt ska inte ha gått som planerat för minnestillverkaren Elpida, som ska ha misslyckats sluta avtal med de parter de haft diskussioner med. Det börjar bli allt mer troligt att Elpida kommer få lägga ned sin verksamhet och gå i konkurs.

Elpida ska på flera håll försökt sluta avtal, eller få ta ytterligare lån för att omstrukturera sin verksamhet. Bloomberg rapporterar att företaget blivit nekade lån på alla håll, och att de avtal som de planerades sluta inte har gått helt som planerat. Det ska även ha varit diskussioner om en sammanslagning med Nanya, men även detta har inte gått vägen. Sjunkande kretskostnader, fem kvartal med förlust och en skuld på 1,2 miljarder dollar kan komma att bli slutet för minnestillverkaren.

“Elpida has not made as much progress as initially envisioned in discussions with the relevant parties[…]Therefore, material uncertainty about its assumed going concern is found.” – Elpida

Samsung har skapat en stenhård marknad

Samsung har på senare år börjat storsatsa på kretstillverkning och försäljning, speciellt på marknaden för NAND och DRAM som används i SSD-enheter reskeptive RAM-minnen. De har med sina stora finanser lyckats öka sina kapacitet och samtidigt sänka priserna, utan att gå med förlust. De valde dessutom väldigt tidigt att satsa på kretsar speciellt skräddarsydda för smartphones, surfplattor och servrar. Bara förra året kammande Samsung hem en vinst på 6,5 miljarder dollar, enbart på försäljningen av kretsar.

Samtliga tillverkare inom DRAM-sektorn har känt av Samsung, då Elpida knappast är ensamma om att ha gått med förlust flera kvartal i streck. Den mindre aktören Nanya finns fortfarande vid liv enbart för att dess Moderbolag, Formosa Plastics Group, valt att fortsätta pumpa in pengar i företaget.

Det är prat om att den japanska regeringen kommer rycka in och hjälpa Elpida, speciellt nu när marknaden börjat stabiliseras och priserna är på väg upp igen. Frågan är om hjälpen innebär en påtvingad sammanslagning med Toshiba, eller om de är beredda att bevilja ytterligare ett lån till Elpida? Vad som står klart är att konkurs är ett faktum för Elpida om de inte hittar en lösning, eller någon som är beredd att finansiera dem snart.


Relaterade nyheter:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonS0urcerr0Rthisflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

svårt att enbart specialisera sig idag med teknikens utveckling.

this
Medlem
this

Vore trist med tanke på deras framgångar inom ReRAM.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Sorglig nyhet.
Vet inte varför tillverkarna tror att dom måste sälja ram-minne till underpris.
RAM är så billigt ändå, så en extra hundralapp skulle inte göra nån skillnad för mej iaf – speciellt inte utslaget på hela datorkostnaden.

Hoppas att Japanska regeringen kliver in och räddar företaget. I längden så kan det stå Japan riktigt dyrt att tappa patenten, och därmed rätten att tillverka RAM-minne …när konkurrensen försvinner bäddas det för ”härvor”.