Är minnesteknikerna DRAM och NAND på väg att få ersättare? Konkurrerande tekniker är i alla fall på gång till nästa år och i form av HP Memristor, men nu säger sig även Elpida vara på gång med Memristor-tekniken och väljer kalla det för ReRAM.

I dagsläget finns två minnestekniker som i huvudsak används i vår elektronik. DRAM (Dynamic Random-access Memory) som används som RAM-minne har låg kapacitet, och höga hastigheter. NAND är däremot det absolut motsatta med sina höga kapaciter och markant lägre hastigheter. Flera tekniker som kommer med fördelarna från de båda har länge funnits på skrivbordet, men det blir nästa år de faktiskt anländer på marknaden. HP har redan pratat om att deras Memristor-teknik blir verklighet under 2013 och att man då tar sikte på NAND-tekniken. HP har dock inga planer på att tillverka minnen baserade på tekniken själv.

Hynix är redan ett säkert kort för HP:s Memristor och Samsung har visat intresse. Elpida säger sig ha utvecklat ReRAM (Resistive Random-access memory) som bygger på HP:s memristor, men troligtvis kommer bli en konkurrerande teknik. Den experimentella testkretsen ligger på 64 Mb (8 MB) och byggs på en 50nm-teknik, och ska vara fullt fungerande i Elpidas laboratorium.

Även ReRAM kommer fokusera på att konkurrera mot NAND, och erbjuder en hållbarhet på runt en miljon (1 000 000) skrivcyklar. En markant förbättring mot NAND i 20nm-klassen som ligger på ungefär 5 000. ReRAM ska även ha en skrivtid på 10ns, som kan jämföras med dagens RAM-minnen.

Nästa år ska Elpida börja massproducera ReRAM-kretsar byggda på 30nm med en storlek på 1 Gb (128 MB), och kommer hamna i direkt kollisionskurs med Hynix som planerar släppa en krets med samma kapacitet, även den baserad på Memristor. Medan de båda baseras på HP:s teknik, är tillvägagångssättet i tillverkningen, utvecklingen bakom och därmed minnenas egenskaper inte desamma.

Medan det knappast är imponerande kapaciteter vi pratar om, är den nya minnestekniken som det skrivits om under flera års tid, mer verklighet än någonsin tidigare. Det är inte förrän 2014 eller 2015 som HP väntar sig att Memristor-tekniken på allvar kommer börja konkurrera med de väletablerade DRAM och NAND-teknikerna, men även SRAM som används som cache-minne i diverse halvledare.


Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Den som hinner först ut med att standardisera denna memristor tekniken lär tjäna mycket pengar om vi säger så. 🙂