Summerat omdöme

Efter ett väldigt långt och, för svenska tangentbordsguiden, ovanligt tekniskt test, så har det blivit dags att summera. Vi har i flera veckors tid intensivt testat tre olika tangentbord med den beryktade Topre-brytaren, och känslan vi har är att vi inte vill att det ska ta slut.
Samtliga tangentbord i dagens test har en prissättning i den absoluta toppen vad gäller färdigbyggda tangentbord, men de har inte många extrafunktioner att tala om. Det som istället gör Realforce 105UB, CM Storm Novatouch TKL och Leopold Fc660c unika är att de använder sig av Topre-brytare, vilket också är anledningen till priset.

Vi uppmanar alla läsare som är intresserade av tangentbord att prova på ett tangentbord med Topre-brytare om Ni inte redan har haft möjlighet till det. Det är en upplevelse som är väldigt unik, och generellt sett så älskar man eller hatar brytaren. För oss var det en invit till ett exklusivt finrum som vi inte önskar lämna.

Omdöme: Realforce 105UB

Originalet, Topre Corporations egna Realforce-serie som riktar in sig på konsumentmarknaden. Realforce 105UB är i mångas ögon inte det vackraste tangentbordet ute på marknaden, men med glimten i ögat så är det charmigt på sitt egna lilla vis. 105UB är en välbyggd pjäs, trots ett plastchassi, och det återspeglas i upplevelsen samt tyngden.

Utan några extrafunktioner så är Realforce 105UB tillverkat med endast ett mål i sikte, att göra sitt jobb och göra det bra. För oss är det lite av en underdrift, 105UB gör inte bara sitt jobb bra, tangentbordet tar skrivupplevelse till en helt ny höjd. Vi har aldrig tidigare stött på ett fullstort tangentbord som är mer bekvämt och tillfredsställande att skriva på. Realforce 105UB är ett helhetspaket som vi varmt kan rekommendera för Er som är villiga att öppna plånboken för att få den bästa skrivupplevelsen ute på marknaden.

Vi har väldigt svårt att rekommendera tangentbord med ett plastbygge när prislappen är närmre 3000 kronor, det måste verkligen till något speciellt för att rättfärdiga det. Realforce 105UB är speciellt.

Realforce 105UB
8.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareTopre
BelysningNej
Fördelar
Gudomlig brytare
Bra byggt
Brytarlock i PBT
Nackdelar
Inga extrafunktioner
Priset
Bra att veta
Har kabelkanaler på baksidan så att Du själv kan välja åt vilket håll anslutningskabeln ska ligga
Funktionalitet7.3
Kvalitetskänsla8.2
Komfort9.8
Pris
Ca 2500
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Vårt exemplar av Realforce 105UB kommer från den brittiska återförsäljaren The Keyboard Company. De är en officiell distributör av Topre-tangentbord, och Realforce 105UB i Svensk/finsk layout är exklusivt tillverkad för The Keyboard Company. Tangentbordet finns att hitta här. Ett stort tack till The Keyboard Company!

Omdöme: CM Storm Novatouch TKL

Novatouch TKL innebar en milstolpe för Topre, Cooler Master inte bara fick lov att använda den patenterade Topre-brytaren, de fick även utveckla den. Dessvärre så försämrar Cooler Master Topre-upplevelsen, vi hittar inte samma kvalitet i Novatouch som vi har kommit att vänta oss av Topre-tangentbord. Chassit känns för oss förvånansvärt billigt, och likt sin positiva milstolpe med att tillföra något nytt till Topre-världen så försämrar tillverkaren även upplevelsen genom att leverera brytarlock i ABS-plast.

Eftermarknadsbrytarlock, medföljer ej

Vi kan inte ge Novatouch en helhetsbedömning eftersom att vi inte fick vårt exemplar med de medföljande brytarlocken. Lyckligtvis är brytarstammen kompatibel med lock i MX-stil så att vi enkelt kan använda eftermarknadslock – ett stort försäljningsargument för Novatouch. Likt de andra tangentborden i dagens test så är skrivupplevelsen i CM Storm Novatouch TKL omatchad i Tenkeyless-formatet, Topre-brytare är för oss den ultimata brytaren för skrift.

Trots en unik och exceptionellt behaglig skrivupplevelse så sänker dessvärre byggkvaliteten vårt helhetsintryck av tangentbordet. Fastän ett tangentbord använder sig av ett plastchassi så kan det ändå kännas robust och välbyggt, Novatouch TKL är inte ett exempel av det. Med det i åtanke så räcker dessvärre inte CM Storm Novatouch TKL till en rekommendation i den svenska tangentbordsguiden.

CM Storm Novatouch TKL
8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareTopre
BelysningNej
Fördelar
Gudomlig brytare
Löstagbar kabel
Nackdelar
Inga extrafuntkioner
Billigt byggt
Priset
Bra att veta
Brytarstammen är kompatibel med brytarlock i MX-stil, vilket har lett till att Novatouch är väldigt eftertraktat.
Funktionalitet7.8
Kvalitetskänsla6.8
Komfort9.5
Pris
Ca 2000
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Ett stort tack till Cooler Master som lyckades ordna ett sample av CM Storm Novatouch TKL åt oss! Det är en produkt som har fasats ut, det betyder därför mycket för oss att de hittade- och skickade upp ett till oss!

Omdöme: Leopold Fc660c

Leopold, förstahandsvalet för koreanska Starcraft-proffs, har gjort sig kända för hög byggkvalitet, bra brytarlock i PBT och smarta format – de levererar på samtliga punkter i Leopold Fc660c. Tangentbordet håller hög klass rakt igenom, det märks att de har haft för avsikt att imponera på Topre med Fc660c. Trots ett plastchassi så har tillverkaren byggt tangentbordet till det yttersta sett till materialet.


Tangentkänslan i Leopold Fc660c skiljer sig från de andra Topre-tangentborden i dagens test, trots att samtliga tangentbord använder en Topre-brytare med samma aktiveringskraft. Brytaren känns snäppet mer taktil och aningen tyngre, vilket för oss är perfekt. Tangentbordsbrytare är ett väldigt subjektivt ämne, men för oss är brytaren i Leopold Fc660c helt oslagbar i dagsläget. Med sitt smarta format, sin ergonomisk formfaktor, solida bygge och sin oöverträffade skrivupplevelse så är Leopold Fc660c det bästa tangentbordet som vi hittills har testat i miniformatet.

Vi skrev hela dagens test på Leopold Fc660c, och med stor sannolikhet blir det mer innehåll från tangentbordet.

Leopold Fc660c
8.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
BrytareTopre
BelysningNej
Fördelar
Gudomlig brytare
Smart format
Välbyggt
Nackdelar
Ej programmerbart
Priset
Bra att veta
Fc660c använder sig av funktionslager för att komma åt tangenter som fysiskt saknas
Funktionalitet8
Kvalitetskänsla8.5
Komfort10
Pris
Ca 2000
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Vårt exemplar av Leopold Fc660c kommer från den amerikanska återförsäljaren MechanicalKeyboards. Tangentbordet finns att hitta här. Ett stort tack till MechanicalKeyboards!

Marknadsanalys 2018-06-20

Med Computex bakom oss så har vi många nya produkter och brytare att se fram emot i den svenska tangentbordsguiden.

Varmilo bygger vidare på sina elektrokapacitiva brytare, nu med en taktil variant. Förvånansvärt nog har även Roccat utvecklat en egen brytare, döpt till Titan switch.

Bland annat Corsair, Ducky, Varmilo och även Topre har visat upp nya tangentbordsmodeller – vi ser fram emot att de nya modellerna ska hitta in till vår testbänk.

7
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
3 Thread replies
7 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Emir MulahalilovickaninmatJanzonjonathan Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
jonathan
Gäst
jonathan

Grym artikel! Har länge varit nyfiken på topre, och denna artikeln fick mig att beställa!

Janzon
Gäst
Janzon

Grymt bra artikel! Gillar det den går på djupet både i recensionen (demontering!) och i tekniken bakom brytaren. Keep it coming!

kaninmat
Gäst
kaninmat

Grymt nice artikel! Gillade den detaljerade genomgången av byggena. Den kan säkert vara väldigt hjälpsamt för folk som vill testa att modda.

Medlem
Erik Larsson

Bra artikel! Jag har ett nordiskt Topre Realforce 88UB jag kan tänka mig att sälja om någon är intresserad av att testa på skönheten med det 🙂