Apple är den mobila tillverkare som lägger mest pengar och energi på grafikprestanda i sina smartphones och surfplattor. Något som nu får legendariska spelutvecklarna Epic och EA att se iPad som den framtida spelkonsolen där trådlös överföring av bild och ljud blir nycklar.

Apple lanserade förra veckan sin ”nya iPad” och även om namnet knappast var upphetsande fanns det andra detaljer att gotta sig i. Apple höjde ribban rejält vad gällde skärmupplösning där tillverkarens 9,7-tums LCD-skärm nu stoltserar med hisskeliga 2 048 x 1 536 pixlars upplösning, något som även krävde andra uppgraderingar.

Apple A5X heter elektronikjättens nya systemprocessor som förvisso håller fast vid två Cortex-A9 CPU-kärnor men samtidigt fördubblar den teoretiska beräkningsprestandan i grafikdelen från Imagine Technologies. PowerVR SGX543MP2 var redan tidigare den mobila marknadens kraftfullaste grafikdel, att Apple nu fördubblar antalet beräkningsenheter/kärnor till fyra, SGX543MP4, för att vi får imponerande grafikprestanda att jobba med.

applea5xBildkälla: Anandtech

Apple själva menar att A5X rent grafikmässigt är fyra gånger kraftfullare än NVIDIA Tegra 3 som lanserades i slutet på förra året och när spelutvecklarna Epic och EA skådar in i framtiden kan man se just Apple och iPad som framtidens spelkonsoler. Något som Mike Capps, Epic Games ordförande, kommenterade på följande vis till Reuters;

”Apple is definitely building their devices as if they care a lot about ’triple-A’ games. It is quite easy to imagine a world where an iPad is more powerful than a home console, where it wirelessly talks to your TV and wirelessly talks to your controller and becomes your new console.”

Även speljätten Electronic Arts var inne på liknande scenario där man talade om att dra spel från en iPad till en TV, när prestandan i surfplattorna kommer så långt att de matchar våra spelkonsoler eller i detta fallet specifikt Xbox 360 som nämndes vid namn.

snapdragon3Även Qualcomm förutspår att dedikerade spelkonsoler kommer att bytas ut mot mobila enheter.

Även Crytek som gjort sig kända för grafiksköna och krävande spelmotorer har sett ett ökat intresse för Apples mobila plattform något som kommer resultera i företagets första iPad-titel under våren.

Att surfplattor och även iPad har problem att övervinna innan man blir fullfjädrade spelkonsoler – inte minst kontrollfrågan – är det inget tvivel om. Men samtidigt talar inte bara hårdvarans utveckling utan även spelutvecklarnas skiftande fokus sitt tydliga språk, surfplattor och mobiltelefoner blir en vital del på framtidens spelmarknad.

Källa: AppleInsider


Relaterade artiklar:

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Jacob HugossonIcedEarthdcdcn0paxAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Mobiler kommer vara framtiden och då inte iOS enheter. De som konsumerar mest spel är unga grabbar, dom har Andriodnallar och det är där den stora tillväxten kommer. För de flesta päron har inte råd med Apples enheter till sina ättelägg utan det blir androidtelefoner och då är dom redan inkörda där.

Rickard
Medlem
Rickard

Tror vi får vänta in PowerVR´s nästa serie innan det där börjar kännas aktuellt. Kanske en krympning till? Men det kommer nog att bli mer och mer åt det hållet som det säger, men det kommer nog ta några år. Men helt klart spännande.

flopper
Medlem
flopper

virtual reality med kinect där man blir skjuten så knäcks nyckelbenet.
det skulle vara gott. :-*

Voleyro
Medlem
Voleyro

Hur stort mobila spelenheter blir, det kommer aldrig bli nr1, PC samt konsol kommer alltid vara nr1. Känslan och kontrollupplevelsen man har i dessa maskiner förblir oslagbara. Vi har Wii samt Ps Move, ändå är dessa mest som andra hand ( förutom att nämna Wii då den bygger på rörelsekontroll).

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”flopper”]virtual reality med kinect där man blir skjuten så knäcks nyckelbenet.
det skulle vara gott. :-*[/quote]

Det gör duktigt ont att knäcka nyckelbenet har varit med om det själv. Snacka om att spela på egen risk ifall det blir som du säger. 😛

En surfplatta som spelkonsol hade inte varit fel. Bara att koppla in den till TV via HDMI och en handkontroll via USB. Hade varit riktigt trevligt.

n0pax
Medlem
n0pax

Jag tror sax sten påse kommer att gå ut som det ledande i framtiden. När det blir något exlusivt att sitta tillsammans och umgås :-*

dcdc
Gäst
dcdc

Nej tack. För många brister utöver gpu.

Dålig batteri. Inget för en gamer. För klen transferbus. För dåligt utrymmer för medium. EA säljer mycket mobilspel och vill sälja mer thats it.

Rickard
Medlem
Rickard

Lite siffror från GLbenchmark 2.1 som visar lite GPU-prestanda. 🙂

[url]http://www.glbenchmark.com/phonedetails.jsp?benchmark=glpro21&D=Apple+iPad+3&testgroup=overall[/url]

Jacob Hugosson
Medlem

Mobila produkter kan mycket väl ersätta konsoler längre fram i tiden, men inte än. Det de pratar om är inte bara surfplattan med touch-skärm utan det många tycks missa är att man kopplar in den och spelar med handkontroll eller någon annan form av input-device. Tyvärr fungerar stängda ekosystem bättre för en sådan vision, vilket gör Apple mest intressant.

Det kommer nog dröja innan den stationära konsolen blir ersatt, men för mig är det enbart en fråga om tid 🙂