Apple lanserade iPhone 4S för snart en månad sedan, och medan hårdvaran inte kom med många nyheter utan mest ett fåtal förbättringar så har mjukvaran fått Google att vakna. Eric Schmidt ser Siri som ett allvarligt hot mot Googles verksamhet som sökmotor.

Vad som fått nästan lika stora uppmärksamhet som iPhone 4S och iOS5 måste ses som röststyrningsfunktionen Siri. Siri är din ständigt följande medhjälpare som du kan ställa frågor till, boka tider i kalendern, få påminnelser och utföra sökningar.

Google håller på att utredas i USA på grund av sin ställning på internetmarknaden där de i många fall kan ses vara ett monopol, någonting de behövt försvara sig mot åtskilliga gånger senaste åren. Det är främst deras position på marknaden för sökmotorer som har ifrågasatts. Googles styrelseordförande, Eric Schmidt har tidigare spelat ned Apples och Facebooks roll i marknaden men har nu gjort en 180 graders vändning. Sedan lanseringen av iPhone 4S och Siri som han tror kommer påverka mer än vad de flesta trott.

”Even in the few weeks since the hearing, Apple has launched an entirely new approach to search technology with Siri, its voice-activated search and task-completion service built into the iPhone 4S,” sa Eric Schmidt. ”My statement was clearly wrong,” he said. ”Apple’s Siri is a significant development—a voice-activated means of accessing answers through iPhones that demonstrates the innovations in search.”

Utlåtandet ovan har Eric Schmidt skickat in till kongressen som ett bevis på att Google inte alls är i en monopolsituation – alltså skulle det kunna tas med en nypa salt. Men i just detta fall har vi svårt att se att han ljuger för att skydda sina egna intressen.

iphone-siri

Han har rätt i att Siri är en funktion som kan hota vanliga sökmotorer, och Apple är ensamma med att ha en sådan funktion i sin iPhone 4S. På sikt är det inte alls fel att tro, att Siri kommer börja plocka marknadsandelar och bli en av de största sökmotorerna på marknaden. Anledningen till att Siri (och liknande lösningar i smartphones) kan bli populära i framtiden är av två enkla anledningar: det är användarvänligt, och man går alltid omkring med det i sin ficka.

Samtidigt rapporterar JBN, att Apple håller på att testa Siri på äldre i-enheter. Det är specifikt iPhone 4 som har dykt upp i samband med detta då anställda på Apple ska ha fått tillgång till den speciella mjukvaran. Men det är troligt att det kan gälla iPad, iPad 2 och företagets iPod Touch. Siri får ses som ett av de största säljargumenten för iPhone 4S, men om uppgifterna stämmer är det bara en fråga om tid innan det dyker upp i andra produkter från företaget.

Källa: AppleInsider

Relaterade nyheter:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
IcedEarthTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Det är nog en ganska korrekt bedömning från Erics sida. Kan man med Siri tex fråga efter nästa buss när man står nånstans så sopar det ju banan med google så det står härligt om.

Undrar om dom har bråttom på Googles Android avdelning nu 😀

Medlem
WIRN

Någon som har testat Siri och kan uttala sig om det är nått att ha?

Rickard
Medlem
Rickard

Har en 4S. Men har stängt av Siri, man måste snacka engelska och svenska namn är känsligt. Men när det kommer på svenska så lär jag nog börja använda Siri. Fortsätter detta att utvecklas så tror jag det kan bli riktigt riktigt bra, behöver ju inte vara bundet till telefoner heller. Tänk dig bara att kunna styra ett hus eller lägenhet med det du önskar.

Denna är ju en klassiker: http://www.youtube.com/watch?v=hShY6xZWVGE&feature=related