Diskussionen kring lootlådor och andra typer av mikrotransaktioner fortsätter och nu har ESRB gått ut med att organisationen introducerat en ny klassificering för spel som innehåller just mikrotransaktioner där belöningen kan vara till exempel ett föremål i speltiteln som slumpvis genereras.

Uppdatering: Även Pan European Game Information (PEGI) har infört en ny markering angående mikrotransaktioner inuti spel som ska visas på produktsidor och på fysiska förpackningar.

Diskussionerna kring huruvida mikrotransaktioner med så kallade lootlådor är rätt eller fel att implementera i speltitlar har pågått länge. Den tog fart rejält med lanseringen av EA och Dices speltitel Star Wars: Battlefront II där lootlådorna och dess slumpmässiga belöningar väckte starka känslor hos spelare.

Nu har Entertainment Software Rating Board (ESRB) gått ut med att man kommer börja märka fysiska kopior av spel med mikrotransaktioner. Detta kommer att bli ett tillägg för organisationens nuvarande åldersmärkningar. Den nya markeringen listar om speltiteln i fråga innehåller möjligheten att köpa innehåll i spelet med riktig valuta. Denna inkluderar även mikrotransaktioner med slumpmässigt genererade föremål. Det som i till exempel Belgien klassats som hasardspel.

Enligt ESRB ska den nya klassificeringen bero på ett stadigt ökat tryck från konsumenter som föräldrar som vill se bättre innehållsförteckningar om vad speltitlar innehåller. Detta på grund av ökad oro över barns möjligheter att spendera riktiga pengar inuti spel.

Anledningen till att ordet ”lootlådor” (engelska: loot boxes) inte används i märkningen är att det inte nödvändigtvis är något alla känner till. ESRB har således valt det mer lättförstådda ”Transaktioner i spelet (Inkluderar slumpmässigt genererade föremål)” eller ”In-Game Purchases (Includes Random Items)”.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid