EU-parlamentet har nu gett grönt ljus för det tidigare uppmärksammade förslaget som ska tvinga streamingtjänster som Netflix och liknande att ha en viss procent av sitt bibliotek beståendes av europeiskt innehåll.

EU-parlamentet har nu röstat om det förslag som vill ge ökat stöd för filmskapare inom Europas gränser. Förslaget går ut på att streamingtjänster som till exempel Netflix måste möta en viss minimikvot när det kommer till mängden europeiskt innehåll.

Parlamentet bekräftar nu att förslaget har röstats igenom. Detta innebär att streamingtjänster måste se till att deras bibliotek består av minst 30 procent europeiskt innehåll. Detta för att stödja en kulturell mångfald hos tjänster som Netflix och andra plattformer för video-på-begäran.

Streamingtjänster föreslås även bidra finansiellt till utvecklingen av europeisk filmproduktion. Detta föreslås ske antingen genom direkta investeringar i produktioner eller genom bidrag till nationella fonder för filmskapare. Enligt EU-parlamentet bör bidragen vara proportionerliga till den individuella streamingtjänstens inkomst i det medlemsland som bidraget i fråga går till.

Den nya lagen förväntas träda i kraft under december månad. Efter det har medlemsländerna 21 månader på sig att införa de nya reglerna i sina lagstadgar.

Huruvida denna nya lag kommer att turboladda den europeiska filmindustrin som tänkt och om vi kan komma att se höjda prenumerationskostnader för streamingtjänster som en en följd av de nya kraven återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulMagnus Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Tack kära EU för att ni ser till att vi konsumenter måste betala mer för streamingtjänsterna.

Magnus
Gäst
Magnus

Ja, eller så blir det bara ett sämre utbud utav icke euperiska serier…

Morkul
Medlem
Morkul

Ha ha.. Ja det är ju sant. Men summan är ändå att vi konsumenter som blir lidande.

När man tänker på det så är nog begränsning av icke europeiskt material enda lösningen för plattformar som Youtube och Facebook.

Sedan står det i texten: ”Den nya lagen förväntas träda i kraft under december månad.”
Detta är inte helt sant, i NHs egna källa finns att läsa:”The deal still needs to be formally approved by the Council of EU ministers before the revised law can enter into force.”

Så det är inte helt klart ännu.