Tack vare en uppsättning med dubbla EVGA RTX 3090 Ti Kingpin-grafikkort och flytande kväve har en överklockare nu lyckats sätta ett nytt världsrekord i 3DMark Port Royal.

Framåt slutet av förra sommaren bekräftade tillverkaren EVGA att man inte längre skulle utveckla egna grafikkort baserade på Nvidias modeller. Företaget gjorde slut med grafikkort i allmänhet och fokuserar på nu annan utrustning som bland annat nätaggregat och processorkylare.

EVGA:s sista grafikkortsmodell företaget framställde innan man valde att avsluta sin grafikkortsverksamhet var RTX 3090 Ti Kingpin. Nu har välkända överklockaren CENS slagit världsrekord i den syntetiska testsviten 3DMark Port Royal genom att använda två av dessa enheter. RTX 3090 Ti Kingpin var ett av de sista grafikkorten med stöd för Nvidias NVLink. Denna anslutning tillsammans med flytande kväve för kylning och en rejäl överklockning har nu resulterat i det nya världsrekordet.

De två grafikkorten överklockades till 2 550 MHz och kunde under belastning nå hela 2 715 MHz. Nvidias grundutförande av RTX 3090 Ti har en maximal klockfrekvens på 1 860 MHz. Dessa klockfrekvenser tillsammans med en Core i9-13900K och DDR5-minne vid 8 400 MT/s resulterade i en slutpoäng på 36 730 i Port Royal. Det tidigare världsrekordet låg på 36 335.

CENS har nu satt världsrekord i samtliga 3DMark-tester. Hur länge dessa rekord kommer stå sig återstår att se. Nvidias senaste generation av grafikkort må vara prestandamässigt imponerande men den gamla goda tiden med flera grafikkort i samma system ser ut att vara över. Således kan det komma att dröja till dess att en mer extrem överklockning av RTX 3090 Ti uppnås eller till dess att ett ensamt grafikkort kan ta sig an två 3090 Ti och vinna.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid