Den amerikanska hackerkonferensen Defcon har under 20 år varit ett öppet forum för hackare, entusiaster, mjukvaruutvecklare och federala agenter. Men till följd av PRISM-avslöjandet uppges det att agenter för första gången på 21 år inte är välkomna.

Det finns flera konferenser och mässor för hackare och säkerhetsentusiaster som återkommer årligen, och två av de mest kända är Own2pwn och Defcon. Sistnämnda har under många år gjort sig känt dels för sina stora tävlingar, där hackare ställs inför allehanda säkerhetsåtgärder som de sedan försöker ta sig runt vilket i sin tur hjälper företagen bakom systemet att förbättra säkerheten – och dels för att alla sidor av IT-säkerhetsbranschen varit välkomna, inklusive federala agenter.

Men bland annat efter årets avslöjande av det hemliga och omfattande övervakningsprogrammet PRISM kommer mässan ha något mer grå stämning än tidigare år. Den här gången uppmanas federala agenter hålla sig undan, och det är inte heller vem som helst som kommer med det direktivet.

Annons

Ett välkänt namn sätter ner foten

Uppmaningen kommer från hackaren Jeff Moss som i dessa sammanhang går under namnet The Dark Tangent. Anmärkningsvärt är att Moss även rekryterats av Barack Obama till den amerikanska regeringens säkerhetsråd och är säkerhetschef på organisationen för IP- och DNS-standarder ICANN. Moss är med andra ord ett stort namn inom IT-säkerhet och har pekats ut som en av de få individer i branschen som på allvar kan representera båda sidor av debatten.

”When it comes to sharing and socializing with feds, recent revelations have made many in the community uncomfortable about this relationship. Therefore, I think it would be best for everyone involved if the feds call a ’time-out’ and not attend DEF CON this year.

This will give everybody time to think about how we got here, and what comes next.”
– Jeff Moss, ”The Dark Tangent”

Anledningen till uppmaningen är att Defcon ska kunna vara en plats för framsteg och samarbete, men i och med årets kontroverser finns risken för en allt för kylig stämning, aggressiva argumentationer eller i allra värsta fall våld.

2013 – ett fortsatt kyligt år?

Frågan många ställer sig är dock vad konsekvenserna hade blivit om agenter besöker mässan trots uppmaningen, om de kommer kunna eskorteras ut likt journalister som besöker mässan utan att uppge sig som sådana, eller om bråk kommer uppstå. En annan fråga är om agenterna kommer följa uppmaningen eller helt enkelt göra sin närvaro mindre tydlig.

Annons

Ytterligare hackerkonferenser kommer hållas i år, däribland Black Hat och Bsides som båda huserar i Las vegas och Observe Hack Make som hålls i Amsterdam, och det är inte omöjligt att liknande uppmaningar kommer följa även där då många deltagare kommer besöka mer än en mässa.

Relaterade nyheter:


Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid