Tillverkare av NAND-flashminne som används i allt från SSD-enheter till smartphones förbereder sig inför nästa tillverkningsteknik nästa år. 16 nanometernoden kommer dock bli svår att bemästra och inledningsvis ha dåliga yields, vilket tydligen inte bara är negativt.

De flesta aktörerna värda namnet har gått över till en 19/20 nanometerteknik för deras NAND-minnen. Men ett fortsatt race att pressa priserna gör att nästa tillverkningsteknik redan är i antågande. Det är nu tal om en 16 nanometerteknik som i teorin bör kunna producera kretsar som är mellan 30 och 35 procent mindre med samma lagringskapacitet som dagens 19/20 nanometer.

Det väntas dock bli en svår övergång med dåliga yields (antalet fungerande kretsar) inledningsvis. Det här kommer leda till en brist på de nya kretsarna under nästa år vilket tydligen ska vara positivt. Marknaden för NAND-minnen börjar allt mer likna den för DRAM, med en osund prispress där det kan innebära ekonomisk katastrof om tillgång överstiger efterfrågan. Någonting som inträffar allt för ofta där tillverkare bland annat tvingats skala tillbaka tillverkningen temporärt. Just den låga tillgången av de nya 16 nanometerkretsarna kommer trissa upp och stabilisera priserna, enligt källor till branschtidningen Digitimes.

Men vi börjar på allvar fråga oss hur länge till det är gångbart att krympa NAND-kretsar. De krympta transistorerna har mindre plats att hålla en laddning och slits ut mycket fortare, vilket är ett problem främst för högkapacitetskretsar som MLC eller TLC som håller flera bitar data per minnescell. Det finns flera kandidater på gång som kan ersätta NAND-flashminne men vi kan vänta oss minst en eller två krympningar till innan dessa blir tillgängliga för massmarknaden.


Relaterade artiklar:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
thisflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

större djupare artikel om kommande lagringsteknik kanske?

this
Medlem
this

NAND minnets ersättare börjar bli mer och mer aktuell. Man kan ju hoppas att den dyker upp rätt så snart.