Intresset för grafikkort med dubbla grafikprocessorer tycks svalna, och fokus skiftas mot kraftfullare lösningar med traditionella kort. Efter en kort karriär uppger källor nu att AMD kan ta bort sitt dubbelkort HD 7990 från marknaden redan under tredje kvartalet.

AMD Radeon HD 7990 ”Malta” med dubbla Tahiti XT2-processorer har knappt hunnit ut på marknaden innan det börjar talas om pension. Grafikkortet var sent ute som representant för HD 7000-serien och har hittills främst fått tampas med Nvidias flaggskeppsmodeller GTX Titan och GTX 780, som båda använder sig av en ensam GK110-processor. Men redan det här kvartalet kan nykomlingen försvinna från butikshyllorna, det uppger ryska Overclockers.ru.

Trenden med grafikkort med dubbla grafikprocessorer som toppmodeller tycks dock vara kraftigt avtagande, någonting även konkurrenten Nvidia valt att markera att lägga betydligt mer fokus på kraftullare enkelkort som GTX Titan. En av anledningarna till det svalnande intressen kan vara de problem med ojämna renderingstider som ofta följer vid spelande med flera grafikprocessorer.

dualamd

Om uppgifterna stämmer ska AMD redan ha börjat tunna ut sitt lager inför lanseringen av sina kommande Volcanic Island-grafikkort som enligt rykten ska lanseras under oktober månad. För den som redan innehar HD 7990 eller en annan Crossfire-lösning utlovar AMD en uppdaterad drivrutin den 31 juli som åtminstone till någon grad ska råda bot på ojämna renderingstider.

Ryktet om en kort karriär för Radeon HD 7990 kommer inte som en allt för stor överraskning och som vi konstaterade i vår recension av AMD:s kraftfulla grafikkort i slutet på april är det nog få som kommer att sörja kortets bortgång.

”Med sitt fokus på samarbete med speltillverkare, kommande drivrutinsoptimeringar, nyanställningar och företagets infiltreration av den nya generationens spelkonsoler har vi faktiskt stora förhoppningar på AMD framöver. Tyvärr är Radeon HD 7990 inte den produkt vi hade hoppats se från en tillverkare som i övrigt verkar hittat rätt väg.” skrev vi den 24 mars i vårt test av Radeon HD 7990.

Även om vi ännu inte kan bekräfta uppgifterna faller de väl i linje med förra veckans rykten om den kommande HD 9000-serien. Och om så är fallet bör vi kunna se effekten av den minskade tillgången inom kort.

Källa: Overclockers.ru via Thinkcomputers

Relaterade nyheter:


6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Carl HolmbergEmil Tmoskorvkorvmosflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
pege63
Gäst
pege63

då kan dom ju slumpa bort dom for 1500:- ;o)

flopper
Medlem
flopper

Hum lite väl tidig slutsats?
den stora massan av köpare sitter ju i mellansegmentet och high end köparna brukar ju inte bry sig om den.
pekar väl mer på 8990?

korvmos
Medlem
korvmos

[quote name=”flopper”]Hum lite väl tidig slutsats?
den stora massan av köpare sitter ju i mellansegmentet och high end köparna brukar ju inte bry sig om den.
pekar väl mer på 8990?[/quote]

Snarare 9990 😉
AMD släpper inte 8000 serien till konsumenter 🙂

moskorv
Gäst
moskorv

[quote name=”korvmos”][quote name=”flopper”]Hum lite väl tidig slutsats?
den stora massan av köpare sitter ju i mellansegmentet och high end köparna brukar ju inte bry sig om den.
pekar väl mer på 8990?[/quote]

Snarare 9990 😉
AMD släpper inte 8000 serien till konsumenter :)[/quote]

Varför inte?

Emil T
Gäst
Emil T

Jag gissar på att AMD initiellt inte hade planerat en så här kort livslängd på kortet, men att förseningarna helt enkelt har lett till en såhär kort tid på marknaden.

Märkligt beslut att hoppa över HD8000-serien för desktop tycker jag, om det skulle stämma. Ska de vara en serie, HD8000, för laptopsegmentet och en serie, HD9000, för desktopsegmentet nu? Har AMD gjort så förut?

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Emil T”]Jag gissar på att AMD initiellt inte hade planerat en så här kort livslängd på kortet, men att förseningarna helt enkelt har lett till en såhär kort tid på marknaden. Märkligt beslut att hoppa över HD8000-serien för desktop tycker jag, om det skulle stämma. Ska de vara en serie, HD8000, för laptopsegmentet och en serie, HD9000, för desktopsegmentet nu? Har AMD gjort så förut?[/quote] Idag säljs HD 8000 för desktop, men bara till OEM-tillverkare. Anledningen att man hoppar över 8000-namnet för korten som kommer till detaljhandeln ska vara att man helt enkelt vill differentiera de nuvarande HD 8000-korten,… Läs hela »