ASUS och Acer har lanserat sina första Ultrabooks som ska ta sig an MacBook Air. Medan industrifolket visat stort intresse så är konsumenterna inte helt övertygade av de nya datormodellerna, på grund av hårdvaran och priset som ofta överstiger MacBook Air.

Ultrabooks som många trodde skulle sälja i höga kvantiteter redan innan 2012, visar sig ha fallit ned till att bli några datormodeller i en ocean av andra. Både ASUS och Acer har väntat sig skeppa 200 000 – 300 000 Ultrabooks vardera, men nu ska båda ha sänkt sin prognos till endast 100 000.

Anledningen till detta ska enligt källor i försäljningsledet bero på det relativt höga priset. I Taiwan går säljs bara de dyrare ASUS UX21 och UX31-varianterna och går på 1 200 till 1 500 dollar beroende på modell, och inte alls under de 1 000 dollar som var utlovat. Acer Aspire S3 ligger lite lägre på 1 100 dollar, men hårdvaran den kommer utrustad med i förhållande till priset gör att konsumenter är rädda för att testa den.

Det är inte riktigt klart hur marknaden i helhet kommer att ta emot de nya datormodellerna, så varken ASUS eller Acer är villiga att öka produktionen innan de ser att efterfrågan finns.

MacBook_AirUltrabooks är ännu inget attraktivt alternativ mot populära MacBook Air

Men trots den milda efterfrågan, och försiktigheten på marknaden tror man att Ultrabooks kan komma att stå för 10 procent av hela marknaden för bärbara datorer under mars-april 2012. Under denna period ska även Intel Ivy Bridge lanseras, och med Windows 8 samma år förväntar man sig att Ultrabooks kommer att 20 – 30 procent av marknaden.

Relaterad nyhet:

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Andreas GJacob HugossonTrimmySS_The_Demon Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tommy Daniels
Medlem
Tommy Daniels

Jag tycker att alla Ultrabooks som lanserats hittils är ganska fula. Jag skulle lätt byta den glänsande aluminiumen mot något sobert svart. Då kanske priset skulle vara överkomligare också.

Andreas G
Medlem

Finns det siffror på hur Air säljer?

Jag tror inte att folk väljer mellan dessa och Air utan snarare en normal bärbar och dessa, och än så länge är det för dåliga och för dyra.

Andreas G
Medlem

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Delph1″]Finns det siffror på hur Air säljer? Jag tror inte att folk väljer mellan dessa och Air utan snarare en normal bärbar och dessa, och än så länge är det för dåliga och för dyra.[/quote]Jag läste att man uppskattar att det sålts 500 000 enheter bara under Juni-månad i år. Air-modellerna är faktiskt populära även bland icke-Mac OS X användare just på grund av det slimmade formatet. Men du har rätt i att de flesta nog väljer en vanlig dator före dessa. Ser personligen inga som fel i ASUS UX21 och UX31 utan det är priset som håller… Läs hela »

SS_The_Demon
Medlem
SS_The_Demon

I dessa kärva tider är det väl inte underligt att de säljer dåligt. Och det blir ju inte bättre av artiklarna som en viss Charlie D. skrev för en tid sen:

http://semiaccurate.com/2011/10/20/hands-on-with-the-acer-and-asus-ultrabooks/

http://semiaccurate.com/2011/10/20/ultrabooks-shiny-things-for-the-stupid/

Detta säger väl dock det mesta:

[quote]Compared to a real PC, Ultrabooks fail in so many ways that it is hard to fathom. You can get far more functional PCs from just about every vendor out there, Acer, Asus, and Apple included, in almost the same form factor for less money. All crush every Ultrabook in every measurable specification, Z-height and sometimes weight being the only exceptions.[/quote]

SS_The_Demon
Medlem
SS_The_Demon

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”SS_The_Demon”]I dessa kärva tider är det väl inte underligt att de säljer dåligt. Och det blir ju inte bättre av artiklarna som en viss Charlie D. skrev för en tid sen:[/quote]Medan han ibland har vettiga saker att säga är det inte i det här ämnet. Det märks av klart och tydligt att ultrabooks är ”värdelösa” då det är hans egna åsikter och inget annat. Marknaden för tunna, lätta system finns och det enda man egentligen missar med ultrabooks är ett diskret grafikkort. Prestandan finns utan tvekan där på övriga aspekter. Jag kan tala för mig själv och säga… Läs hela »

Tommy Daniels
Medlem
Tommy Daniels

Jag kommer snart att bli konsult och får själv välja laptop, men för min del lutar det nog åt en Asus U36SD:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=944611

Snyggare än kitschig glänsande aluminium. Mer minne och aningen snabbare processor och aningen dyrare. Tunn lätt och smidig.

Andreas G
Medlem

[quote name=”smartidiot89″]För många spelar vikt och måtten stor roll, speciellt om man ofta är på resande fot eller inte är hemma om dagarna. ASUS UX21 väger 1,1 kg, och UX31 1,3 kg så det är ungefär ett kilo mot en ”vanlig” bärbar. Pris/prestanda så kommer stationära datorer alltid vara att föredra – men tänker man i dom banorna är ju en bärbar ointressant ändå gånger. Pris/prestanda-argumentet fungerar inte på den bärbara marknaden egentligen. Vill man ha en bra CPU och grafikkort finns det många knarriga plastbitar att köpa till en billig peng. Vill man däremot ha en snygg design, bra… Läs hela »