FSF (Free Software Foundation) har nu startar en namninsamling gällande det kontroversiella Secure Boot som ska komma i samband med Windows 8. Målet är att få samtliga tillverkare att tillåta slutanvändaren att stänga av, eller kringgå funktionen med deras inköpta system.

Tillsammans med Windows 8, planerar även Microsoft och partners att börja skeppa samtliga OEM-system med UEFI och även det omtalade Secure Boot. Tanken bakom detta är att inte kunna köra ”obehöriga” operativsystem på gott och ont. En nackdel med den är att alternativa operativsystem som Linux och FreeBSD-baserade skulle blir utelåsta.

Free Software Foundation som påbörjat en namninsamling säger att Secure Boot ska ses som någonting positivt när det görs på rätt sätt.

”When done correctly, ”Secure Boot” is designed to protect against malware by preventing computers from loading unauthorized binary programs when booting. In practice, this means that computers implementing it won’t boot unauthorized operating systems — including initially authorized systems that have been modified without being re-approved.”

De fortsätter med att funktionen förtjänar sitt namn Secure Boot, så länge slutanvändaren själv kan göra ändringar och godkänna sin egna mjukvara, eller av människor man själv valt att lita på. Orosmolnet är att Microsoft och tillverkarna inte kommer tillåta användare att starta något annat operativsystem än Windows med Secure Boot.

Secureboot1

secureboot2Det nya Secure Boot är en funktion som kommer i samband med UEFI (Unified extensible firmware interface) som ska ersätta BIOS. Flera tillverkare skeppar redan datorer med UEFI, och det är bara en tidsfråga innan resten gör det också. Alla Apple-datorer skeppas sedan en tid tillbaka med EFI och vissa komponenter från UEFI. När man startar systemet startas går den igenom en process, som med hjälp av en krypteringsbaserat autentisering-protokoll som söker igenom operativsystemet kernel för att se så att vissa delar inte blivit modifierade och därmed inte auktoriserad.

Men hotet är inte UEFI specifikationen i sig, utan tillverkarna. Vi vet sedan tidigare att OEM-tillverkarna skeppar sina datorer med ofta väldigt urmärglade BIOS-funktionalitet. Secure Boot ska enligt Microsoft gå att stänga av, men då är det under förutsättningen att tillverkarna implementerat det i sitt UEFI. Ett alternativ skulle vara om användaren kunde göra ändringar, eller tillåta människor man valt att lita på göra det och autentisera mjukvaran på egen hand. Men det är någonting som inte kommit upp på tal ännu.

secureboot3I värsta fall så skulle detta innebära att slutanvändare måste gå igenom komplicerade processer och risker för att kringgå problemet. Proprietära operativsystem från stora bolag skulle få ett enormt övertag mot gratis mjukvara, just på grund av deras kontakter med tillverkarna. Men Windows 8 ligger fortfarande en lång bit borta i tiden, så det finns tid för tillverkarna att implementera saken om det är så. Det betyder att det även finns tid för konsumenterna att göra skillnad och påverka, genom att delta i FSF:s namninsamling.

Källor: FSF och Microsoft

Relaterad nyhet:

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
dlq84PsynoKhi0Jacob HugossonBaxtex Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Uppskriven

flopper
Medlem
flopper

förstår inte problemet, en apple dator använder sitt eget os så borde väl en windows dator göra också?

De som vill köra linux kan köpa linux datorer.
😕

fackamato
Medlem

[quote name=”flopper”]förstår inte problemet, en apple dator använder sitt eget os så borde väl en windows dator göra också?[/quote] Not sure if trolling… Visst, köper du en Mac så blir du fast med MacOS. Men alla vi andra då? [quote name=”flopper”]De som vill köra linux kan köpa linux datorer. :-?[/quote] En PC är en PC. Kör vilket OS du vill (Windows, Linux, MacOS, Haiku, BeOS, Androix x86 osv). Det som nyheten handlar om kan resultera i att du inte får göra som du vill med din egen dator, dvs installera ett OS. Det kanske är bra ur säkerhetsperspektiv (tills det… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Bra initiativ!

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

0.0

MS får inte skeppa Windows med Internet Explorer men de får låsa ute andra operativ? 😮

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”flopper”]förstår inte problemet, en apple dator använder sitt eget os så borde väl en windows dator göra också? De som vill köra linux kan köpa linux datorer. :-?[/quote]Jämförelsen med Mac är tycker jag felaktig.Apple levererar datorn som hårdvara+mjukvara i ett paket, och båda komponenter kommer från ett och samma företag. Med en vanlig PC handlar det om (minst) 2 olika leverantörer*. Att begränsa hårdvaran från samtliga OEM till ett enda operativsystem är faktiskt farligt nära påtvingat kopplat köp. Det gynnar inte konkurrens, och därmed inte vi alla som konsumenter heller på lång sikt. Även windows-användare kan få problem med… Läs hela »

Medlem
Json_81

[quote name=”flopper”]förstår inte problemet, en apple dator använder sitt eget os så borde väl en windows dator göra också?

De som vill köra linux kan köpa linux datorer.
:-?[/quote]

En apple dator låter dig köra OS X, Windows, Linux (mfl?) Apple hindrar inte det utan hjälper till med att släppa verktyg och drivrutiner. Så jag ser inte liknelsen?

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”flopper”]förstår inte problemet, en apple dator använder sitt eget os så borde väl en windows dator göra också?

De som vill köra linux kan köpa linux datorer.
:-?[/quote]

Där slog det slint i de små grå va?