Lootlådor fortsätter möta motstånd och nu har det bekräftats att amerikanska handelskommissionen (FTC) om dessa digitala överraskningspaket och deras plats i dagens spel.

År 2018 har sett debatten om lootlådor och andra mikrotransaktioner i spel ta fart ordentligt. Startskottet kan ses som lanseringen av Star Wars: Battlefront II från EA och Dice där spelets lootlådor skapade ramaskri.

Sedan dess har EA valt att justera lådornas funktion och pris i Star Wars-spelet. Diskussionen kring ämnet har även resulterat i att länder som Belgien och Nederländerna efter egna utredningar valt att klassa denna typ av mikrotransaktion som hasardspel. Efter detta har utvecklare som Valve valt att ta bort lootlådor ur sina spel i dessa länder, medans EA hållit fast vid sin åsikt att de digitala lådorna inte bör ses som lotteri. Något som lett till att Belgien öppnat en brottsutredning mot publicisten.

Det är dock inte bara Europeiska länder som motsätter sig denna form av mikrotransaktion. Nu står det klart att amerikanska handelskommissionen Federal Trade Commission (FTC) ska öppna en liknande utredning som Belgien och Nederländerna genomfört.

I ovanstående klipp kan den amerikanska senatorn Maggie Hassans tal framför kommissionen angående lootlådor ses. Fram till omkring två minuter in i klippet är det dessa digitala överraskningar som är huvudämnet och resultaten ser ut att vara ett mer eller mindre enigt ”ja” för att starta en utredning.

Huruvida detta faktiskt kommer att resultera i hårdare krav och riktlinjer för lootlådor i USA återstår dock att se.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid