Small preview image

Fujitsu har vid flera tillfällen bidragit med teknik för superdatorer och även om vi inte hittar tillverkarens processorer i vanliga hem-PCs har man släppt flera extrema kretsar genom åren. Nu har kan man räkna in den största fjädern i hatten hittills då Fujitsu utvecklat sin Venus CPU som är den snabbaste processorn i världen med en kapacitet om 128 miljarder beräkningar per sekund. Fujitsu hade senaste titeln som världens snabbaste CPU-tillverkare för 10 år sedan men har sedan dess blivit nedpetad av halvledargiganten Intel.



Den nya kretsen med kodnamnet Venus ska nu lyckats höja ribban ordentligt jämfört med konkurrenterna. Processorn ska vara 2.5 gånger så snabb som den tidigare rekordhållande kretsen från Intel.



Men Fujitsu har inte bara gjort stora framsteg sett till ren prestanda. Venus ska genom sin miniaturization teknik få plats med dubbelt så många kärnor i ett chip som mäter 20mm. Venus har numera åtta kretsar i varje chip jämfört med fyra på tidigare generationer. Med 45nm teknik har den nya processorn en tredjedel så hög strömförbrukning som nuvarande kretsar.



Venus är även känd som SPARC64 VIIIfx och är redan spikad för användning i en superdator hos Institute of Physical and Chemical Science. Vilken prestanda denna superdator kommer att få är oklart, men tiotusentals Venus-processorer väntas komma till användning innan datorn tas i bruk under slutet av 2010.


Källa: PC watch, Expreview

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid