Test: Func MS-2

Amerikanska Func är inte den tillverkare som har flest möss ute på marknaden, snarare tvärtom. De har idag endast två modeller i sin portfölj, MS-2 och MS-3. Rör det sig om en satsning på kvalitet snarare än kvantitet? Vi ska ta en närmare titt på MS-2 för att se ifall så är fallet.

Func MS-2
Anslutning Flätad USB-kabel – 2 m
Antal knappar 10
Sensor ADNS 3090 LED – Optisk
DPI/ CPI Upp till 4000 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek M/L
Dimensioner 70 x 43 x 130 mm
Vikt 115 g
Drivrutiner/ programvara Ingen tillgänglig för tillfället
Cirkapris 399 SEK

 

Form och design

Vi känner direkt när vi greppar MS-2 att det är en mus för dem som gillar högryggade möss och klogrepp. Det fungerar även bra att handflate- och fingergreppa men vi känner att klogreppet är överlägset. Enligt Func själva ska MS-2 vara en ”one size fits all”-mus och det kan förvisso stämma även om vi tror att de med mindre händer kan få svårt att få ett bra och avslappnat grepp så vi kommer att rekommendera handstorlek medium till large.

MS-2 är ytbehandlad med en mattsvart gummibeläggning för ökat grepp och den känns väldigt stabil att hålla i. Längs med musens vänstersida så hittar vi 4 tumknappar som är strategiskt placerade. En rund ”instant aim”-knapp framför tummen, 2 traditionella tumknappar strax ovanför och en långsmal ganska hård knapp nedanför tummens placering. Det gör att vi enkelt kan vila tummen i mitten på vänstersidan utan att vi klickar på någon tumknapp av misstag.

func_ms2_1

På musen ovansida hittar vi givetvis musknapp 1 och 2 men till höger om musknapp 2 sitter en ganska smart placerad profilknapp som är aningen upphöjd och bakom de två huvudknapparna finns DPI-knappar föratt höja och sänka DPI-nivåerna. Scrollhjulet är gummerat för ökat grepp och har LED-belysning med stöd för 16,8 miljoner olika färger.

Tittar vi på undersidan av MS-2 så ser vi tre smala och ganska tunna glidytor i teflon och längst fram den flätade USB-kabeln som en av de tjockare kablarna i Svenska musguiden utan att för den sakens skull vara allt för styv.

func_ms2_5

Prestanda och användande

MS-2 get ett stabilt intryck och knapparna känns högkvalitativa. Likt många andra gamingmöss så använder Func Omron-brytare för musknapp 1 och 2 vilket är en mycket uppskattad brytare av hög kvalitet. Övriga knappar har ett ganska hårt motstånd och det är givetvis väldigt personligt vad man själv föredrar men vi ser det som positivt då det förhindrar att man klickar på dem av misstag vid intensiva spelsessioner. Även scrollhjulet känns lite hårdare i sitt motstånd med tydliga steg vilket för oss ger en känsla av precision.

Func MS-2 presterar bra i våra spel och prestandatester. Det är bra glid i den här musen, särkilt när vi använder hårdare musmattor men för bästa läsresultat från sensorn så rekommenderar vi en mjuk musmatta. Med en mjuk musmatta upplever inga som helst problem att utföra hastiga rörelser och när vi testar musen för acceleration kan vi konstatera att det inte finns någon, vare sig negativ eller positiv. Vi mäter musens polling rate och den ligger stadigt inom ramen för 1000 hertz, dock så kan vi inte kontrollera så mycket mer då mjukvaran inte är tillgänglig för nedladdning.

func_ms2_4

När vi testar att byta mellan de olika fördefinerade profilerna så ändras även färgen på belysningen vilket är ett smart sätt att indikera vilken profil som man kör med men bytet mellan det olika färgerna är dessvärre ganska långsamt.

Det som tyvärr drar ner helhetsintrycket för MS-2 är att det är något på insidan av musen som skramlar. Någonting sitter löst där inne och det hoppar ikring när vi använder musen vilket inte bidrar till något vidare kvalitetskänsla.

Innehåll

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid