Steam arbetar för fullt på sin speldator Steam Box och när företagets vd och härförare Gabe Newell diskuterade framtiden för den PC-baserade spelkonsolen stod Apple i strålkastarljuset. Apple ska enligt Newell vara ett betydligt större hot mot Steam Box än de traditionella spelkonsolerna.

Gabe Newell höll en föreläsning på ett universitet i Texas tidigare i veckan där man bland annat diskuterade företagets Steam Box projekt där man med förhållandevis billiga PC-komponenter ska ta fram speldatorer avsedda att kopplas direkt till din TV. Likheterna är slående med en spelkonsol, inte minst när nu både Microsoft och Sony verkar bygga nästa generations spelkonsoler på PC-komponenter, men det finns vesäntliga skillnader.

Under föreläsningen menade Newell att det pågår ett race för att ta sig in i vardagsrummet där spelkonsolerna traditionellt fått härska fritt. Men med Valves eget Steam Big Picture gränssnitt har företaget börjat ta sina första trevande steg in på samma segment. Med Steam Box kommer Valve och partners ta nästa steg, skräddarsy hårdvara för att passa in både design och budgetmässigt i vardagsrummet.

xi3

Förutom de stationära spelkonsolerna kommer Valve se konkurrens från en mängd olika lösningar, bland annat vanliga datorer med trådlös ljud- och videoöverföring som Miracast. Nvidias project Shield som kan strömma PC-spel till den handhållna kontrollen och vidare till en TV. De traditionella spelkonsolerna ger Newell inte särskilt stora chanser i långa loppet och förklarar med alla övertydlighet hur tankesättet kan gå hos en potentiell kund.

”We’re happy to do it if nobody else will do it, mainly because everybody else will pile on, and people will have a lot of choices, but they’ll have those characteristics. They’ll say, ’Well, I could buy a console, which assumes I’ll re-buy all my content, have a completely different video system, and, oh, I have a completely different group of friends, apparently. Or I can just extend everything I love about the PC and the internet into the living room.'”

Istället ser Newell Apple som det största hotet mot Steam Box. Med sin breda användarbas och det stora ekosystem man skapat sig i Ios skulle Apple ha ett försprång mot många konkurrenter samtidigt som den stora lönsamhet den låsta plattformen erbjuder kan sätta käppar i hjulet för en öppen plattform som Steam Box.

”I think the biggest challenge is that Apple moves on the living room before the PC industry sort of gets its act together.”

När Valve rullar ut de första Steam Box-lösningarna är fortfarnade oklart. Likaså om man själva står för introduktionen eller enbart fokuserar på att assistera tredjepartstillverkare som vill satsa på konceptet. Men under CES 2013 visade man tillsammans med Xi3 upp en potentiell lösning för vardagsrummet. En minidator kallad Piston som kan utrustas med upp till 1 terabyte lagring, en fyrkärnig AMD APU på 3,2 gigahertz och integrerad Radeon HD 7660G grafik. Operativsystemet blir Linux med Steams spelbutik integrerad och prislappen ska ligga på mellan 499 till 999 dollar beroende på konfiguration.

piston

Källa: Polygon


13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
ctrlWish ListMarzaTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Merlinen
Medlem
Merlinen

Nja tror inte Apple är så stort hot på just denna marknad.

Som han säjer ”[i]I think the biggest challenge is that Apple moves on the living room before the PC industry[/i]”.

Apple har ju redan ett stort utbut av grejer för vardagsrummet men absolut inget för spel, dom har aldrig satsat på spelmarknad så inte tror jag dom är något större hot inte.

Är ju först nyligen man börjat se några få stora spel titlar till OS X.

Medlem
WIRN

Dyr!

Segen01
Gäst
Segen01

[quote name=”Merlinen”]Nja tror inte Apple är så stort hot på just denna marknad. Som han säjer ”I think the biggest challenge is that Apple moves on the living room before the PC industry”. Apple har ju redan ett stort utbut av grejer för vardagsrummet men absolut inget för spel, dom har aldrig satsat på spelmarknad så inte tror jag dom är något större hot inte. Är ju först nyligen man börjat se några få stora spel titlar till OS X.[/quote] Jag tror att han menade dom spelen som folk kör på sina Iphones/Ipads kommer köras på tv-apparaterna och sno marknadsandelar… Läs hela »

Tony Marjakangas
Medlem
Tony Marjakangas

Med en Apple TV inkopplad till TVn och valfri iOS enhet så som iPad och iPhone som finns nästan överallt så kan man köra dual screen appar/spel och använder iPhone/iPad som handkontroll och spelar på TVn med hjälp utav Airplay. Mycket intressant idé och kan fungera väldigt bra och kräver ingen stor investering ifall man redan har iPhone/iPad då en Apple TV bara kostar runt tusingen och då den bara visar upp bilden och klarar 1080p så behöver den inte heller uppgraderas med åren istället byter folk telefon när det är dags för det. Dock så finns det bara ett… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Android har så stor massa nu att det blir svårt att stoppa den lavinen, det är inte Apple som är hotet. Ungarna idag växer upp på Androids och enkla enheter som går att koppla till TVn kommer att finnas ute i sådana mängder att man inte behöver stor penetration för att ändå sälja massor och där är det Androids som leder utvecklingen idag. Följ med i lavinen eller bli begravd.

Wish List
Gäst
Wish List

Hur kan man kalla apples ios för ett försprång.

Jag tror inte folk hellre sitter och vänder på diamanter i nått html spel än att spela riktigt spel på konsol/pc. Dock kan dom fått fram spelare i den övre vuxenåldern som aldrig spelat förut som diggar htmlspel. Men att apple skulle kunna ersätta konsol/pc är dagens skämt.

Wish List
Gäst
Wish List

Plus att när du vänt på diamanter i en kvart så måste du ladda batteriet. Förstår inte upplevelsen med det nya dagis ios.

Tony Marjakangas
Medlem
Tony Marjakangas

Wish List är lite väl negativ mot Apple och iOS. Vi alla vet att både iOS och android är kapabla att leverera mycket bättre spel än så dock inte konsol/pc nivå men tillräckligt för många svenssons och då är det inte konstigt om konsol/pc spel tappar andelar. Och kan man få dom spelen på tvn med iOS eller android kommer konsol/pc tappa ännu mer andelar. Se bara vilket succé Ouya gjorde på kickstarter för att dom vill ta android till tvn!

Medlem
Json_81

[quote name=”Wish List”]Hur kan man kalla apples ios för ett försprång. Jag tror inte folk hellre sitter och vänder på diamanter i nått html spel än att spela riktigt spel på konsol/pc. Dock kan dom fått fram spelare i den övre vuxenåldern som aldrig spelat förut som diggar htmlspel. Men att apple skulle kunna ersätta konsol/pc är dagens skämt.[/quote][quote name=”Wish List”]Plus att när du vänt på diamanter i en kvart så måste du ladda batteriet. Förstår inte upplevelsen med det nya dagis ios.[/quote] Ni har nog missat vad som finns till telefon/plattor.Det finns spel som närmar sig ps3/x360 kvalitet. Baldurs… Läs hela »

Wish List
Gäst
Wish List

[quote name=”Json_81″][quote name=”Wish List”]Hur kan man kalla apples ios för ett försprång. Jag tror inte folk hellre sitter och vänder på diamanter i nått html spel än att spela riktigt spel på konsol/pc. Dock kan dom fått fram spelare i den övre vuxenåldern som aldrig spelat förut som diggar htmlspel. Men att apple skulle kunna ersätta konsol/pc är dagens skämt.[/quote][quote name=”Wish List”]Plus att när du vänt på diamanter i en kvart så måste du ladda batteriet. Förstår inte upplevelsen med det nya dagis ios.[/quote] Ni har nog missat vad som finns till telefon/plattor.Det finns spel som närmar sig ps3/x360 kvalitet.… Läs hela »

Medlem
Json_81

[quote name=”Wish List”]Närmar sig konsolkvalitet? Dagens ios / androidspel är nog närmare kanske pc/konsol från 2001 xbox 1 tex. Dvs 12 år efter i tiden. Förstår fortfarande inte varför en som gillar spel skulle vilja ha något som är sämre. Dvs vända diamanter 😉 mot att lösa ett riktigt äventyr på flera timmar.[/quote] Är man ignorant så är man. Toppspelen ligger före xbox1/ps2, utvecklingen av CPU/GPU för mobila enheter går enormt mycket snabbare än vad det gör för konsoller eller PC. De ligger såklart fortfarande ljusår efter PC, men tänk då på att det knappt hänt något med cpu-prestanda sedan… Läs hela »

ctrl
Gäst
ctrl

Jo den mobila marknaden är nästan som Day-1 releaser av Xbox360 och PS3 spel. Exempel på detta är http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xn6vv16Vq_Ihttp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oEdLSBV0h1k#!http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0kl_9Y3e0m0http://www.youtube.com/watch?v=f4vTqozhDWo&feature=player_embedded Sedan just att 80% av alla kunder som konsumerar spel nu och framöver kommer vara Casual hela vägen. Alla släktingars ungar (5-9år) sitter och spelar med sina Iphones/Ipads. I de hemmen finns även i de flesta fall en dammsamlande Wii eller 360 under TVn. Vi som sitter på Forum och gillar spel/hårdvara i högre form är väldigt få nu för tiden. Bara se på vilka datorer och så som säljer mest. Det är Laptops föär hela slanten, oftast sådana som inte… Läs hela »