Med Radeon RX 480 i mellanklassegmentet siktar AMD på att ta tillbaka marknadsandelar men det röda laget får en motig start i Sverige där Nvidias påkostade GTX 1080 leder säljligan.

Nvidia och AMD tar sikte på två olika marknadssegment i sommar. Nvidia satsar på prestandasegmentet och en relativt smal entusiastmålgrupp med förhållandevis goda marginaler. AMD å sin tur tar sikte på mellanklassmarknaden med tuffare konkurrens, lägre marginaler men en betydligt bredare målgrupp. Målet med Radeon RX 480 är att sälja många grafikkort och plocka marknadsandelar från Nvidia.

Nu visar det sig att AMD fått en allt annat än bra start på GPU-sommaren. Medan företagets referenskort bland annat fått motta kritik i NordicHardwares recension har det även blivit rabalder kring kortets effektutveckling. Redan innan dessa problem uppdagades på allvar såg det dock tufft ut i kanalen där svenska återförsäljare vittnar om ett förhållandevis ljummet intresse för grafikkortet. En återförsäljare påpekar att man fortfarande, 10 dagar efter lanseringen, inte sålt slut på det lager av kort man fått inför lanseringen – ett för övrigt inte allt för välfyllt lager.

rx_480_bannerDen bäst säljande modellen av Radeon RX 480-referenskortet har sålt i ett 40-tal exemplar på en dryg vecka.

Ironiskt nog har det mer än dubbelt så dyra Geforce GTX 1080 sålt som smör i solsken och trots en potentiellt betydligt mindre marknad är försäljningssiffrorna förkrossande.

300 exemplar på 24 timmar

Det bokades runt 300 exemplar av den mest eftertraktade modellen av Geforce GTX 1080 – under de första 24 timmarna efter säljstarten. Utslaget över en dryg vecka har Nvidias bäst säljande GTX 1080 sålt ungefär 10 gånger fler exemplar än motsvarande modell av AMD:s Radeon RX 480.

Förklaringen ligger troligtvis i en kombination av flera orsaker. Bland annat en extrem hype kring Nvidias kraftfulla Pascal-grafikkort men även det faktum att toppmodellen Geforce GTX 1080 inte har någon konkurrent över huvud taget på marknaden idag. Påverkar gör troligtvis även ett ljummet mottagande av AMD:s referenskort och i synnerhet en förbryllande prisnivå i svenska butiker. Nvidia har även en erkänt stor kundbas i Sverige och internationellt och många konsumenter väljer att satsa på ett troget märke. Vilket gör att AMD med nuvarande marknadsandel på 22,7% (globalt i Q1 2016) för grafikkort i deskptopdatorer mot Nvidias 77,3% har uppförsbacke redan från början.

Fyllt i testlabbet det är. Många Geforce GTX 1080 det blir.
Fyllt i testlabbet det är. Många Geforce GTX 1080 det blir.

AMD har helt enkelt inte lyckats övertyga konsumenter i mellanklassen att göra en investering för Radeon RX 480. Där kan även Nvidias annalkande produktlanseringar påverka och det är föga troligt att AMD:s försäljning ökar märkbart de närmaste veckorna när Nvidia lovar guld och gröna skogar med Geforce GTX 1060. Ett kort det gröna lägret menar ska prestera bättre än RX 480 och få en liknande och stundtals lägre prislapp här i Sverige.

Islossing på mellanklassmarknaden den 19:e juli

Efter den 19:e juli har både vi och svenska konsumenter en bättre bild av vilken prestanda vi kan vänta oss i mellanklassen i sommar och till vilka priser. Då bör även försäljningen i produktsegmentet kicka igång på allvar och vi kan återkomma med en ny rapport om det är flest röda eller gröna grafikkort som skeppas från butikshyllorna.

OBS! Notera att de svenska försäljningssiffrorna vi erhållit inte nödvändigtvis behöver reflektera motsvarande siffror på andra internationella marknader. Rykten har talat om stora lager av Radeon RX 480-kort på flera marknader och konkurrenskraftigare butikspriser. Dock har vi ännu inte sett några officiella försäljningssiffror likt de vi hämtat från Svenska återförsäljare.

Krönika: Hur du vet om du ska köpa Geforce GTX 900 på rea eller vänta

Rubrik

18
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
14 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
RoooMorkulmuSHybriz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bleib
Gäst
Bleib

Nvidia har blivit grafikkortens Apple

Morkul
Medlem
Morkul

Knappast! Inte för att jag har någonting speciellt för nVidia men de säljer ju faktiskt prestanda till skillnad från Apple som säljer en image.

Pleb
Gäst
Pleb

Utveckla gärna.

Medlem
Marviken

Kan faktiskt hålla med till en viss del, Nvidia har fått en Apple ”aura” och kan sälja korten bara på namnet. AMD har gjort för många misstag och anses som ett ”sämre/budget” märke och Nividias misstag verkar bara rinna av dem.
”GTX” är som apples Iphone och är idag default valet för den absoluta majoriteten.’
Jag är i princip den enda som äger ett AMD-kort som jag känner
Den som har rykte om sig att alltid vara i tid kan försova sig till lunch utan att någon gnäller.

Rooo
Gäst
Rooo

Snarare Samsung aura i sådana fall. Där men har genomgående bra hårdvara och säljer bra produkter med senaste.

Mikael Linnér
Medlem

Var i beräkningen tog man med hur stor del av marknaden respektive tillverkare har? Då det bland allmänheten är naturligt för folk att fortsätta köpa det märke de har sedan innan om det fungerat bra. Vet flera personer, som i övriga fall är både smarta och kloka, men oavsett om man visar dem tester att en annan produkt/märke är uppvisar bättre resultat så tänker de fortsätta köpa det märle som de köpte innan. Om Nvidia har 90% av grafikkortsmarknaden i Sverige, är det inte naturligt för dem att sälja 10 ggr. mer… givet att inte något otroligt händer så folk… Läs hela »

Medlem
Marviken

Knappast förvånande, de som har pengar och intresset att uppgradera sitter redan på ett 970/290 och då är ett 480 helt ointressant. De som sitter på ett 280x och likande sitter i 99.99% av fallen på en 1080p skärm och i 1080p är 480 ett riktigt jävla värdelös kort för priset i förhållande till ett 970. 480 skulle behövt ligga mellan ett 980 och ti-modellen för att verkligen göra ett avtryck och inte vara ett värdelöst dussinkort. När 290 släpptes var det Nvidias Titan-kort den slogs med och det är vad AMD skulle behövt. Kan AMD inte vända skutan och… Läs hela »

Medlem
Olle P

”… i 1080p är 480 ett riktigt jävla värdelös kort för priset i förhållande till ett 970.” Jag håller med dig om att *just nu* ger prisbilden GTX 970 en viss fördel. RX 480 är ändå långt ifrån ”värdelöst” i en jämförelse, särskilt om man inte vill överklocka korten. GTX 970 bygger på gammal arkitektur med dåligt stöd för DX12 och Vulcan. Prestandagapet kommer över tid bara att öka till AMDs fördel. Med bättre tredjepartskylare tror jag att RX480 kommer ge GTX1060 (och möjligen GTX1050) en match om marknaden. Min egen teori kring den låga initiala försäljningsvolymen är: 1. Väntan… Läs hela »

Medlem
Olle P

Jag noterar att RX480 sålt så bra i USA att Newegg nu höjt priset på de två stycken kvarvarande korten med $100. Kostar nu alltså drygt 3080kr *utan* moms!
Det är 41% mer än billigaste kortet i Sverige…