Nvidias hittills minsta och billigaste grafikkort baserat på Ada Lovelace-arkitekturen är nu här. Hur har Geforce RTX 4070 mottagits av recensenter och är det värt att göra plånboken redo för det hittills billigaste kortet i RTX 40-serien?

Nvidia introducerade Geforce RTX 40-serien genom att lansera de två toppmodellerna RTX 4080 och RTX 4090. Sedan dess has man lanserat RTX 4070 Ti som till en början kallades RTX 4080 12 GB. Nu har det blivit dags för nästa enhet neråt i prestandastegen: RTX 4070. Recensionerna har landat men vad säger de egentligen och är det värt att överväga när det vankas nästa grafikkortsköp?

Geforce RTX 4070 kommer utrustat med 5 888 CUDA-kärnor vilket är 24 procent färre kärnor än RTX 4070 Ti. Däremot har det samma minnesuppsättning på 12 gigabyte GDDR6X-minne vid 21 Gbps över en 192-bit bred minnesbuss.

Det nya grafikkortet har fått motta positiv kritik från recensenter för sin energieffektivitet. TDP-värdet ligger på endast 200 W och Nvidia rekommenderar ett nätaggregat på 650 W för hela datorn om ett RTX 4070 används. Något som innebär att trots dess 12VHPWR-kontakt är det inte ett krav att man köper ett nytt, högpresterande nätaggregat.

Sett till prestanda landar RTX 4070 mer eller mindre på samma nivå som föregående generations RTX 3080 när det handlar om traditionell rastrerad prestanda. Detta gäller även i många speltitlar när raytracing är aktiverat. Det nya grafikkortet har däremot den nyare tekniken DLSS 3 och Frame Generation till sitt förfogande. Något Nvidia varit väldigt noga med att peka ut i sin marknadsföring.

DLSS 3 och dess Frame Generation-funktion som artificiellt skapar mellanbildrutor och petar in dessa mellan de renderade bildrutorna kan bidra med en mycket mjukare spelupplevelse. På ett vis ökar det antalet bildrutor per sekund men å andra sidan är det inte samma sak som att grafikkortet faktiskt renderar fler bildrutor. Tekniken får i alla en del positiv kritik för sina resultat men det kan vara bra att hålla i åtanke att inte alla spel använder sig av tekniken.

Rent generellt är det blandade känslor kring Geforce RTX 4070 från recensenter. Grafikkortet får mycket beröm för sin energieffektivitet. Samtidigt får det en hel del kritik för sin prestanda som kan ses som något underväldigande jämfört med RTX 3080 eller även AMD:s Radeon RX 6800 XT i vissa fall. Nvidia får även hård kritik för sin prissättning som visar att man ännu en gång ökat riktpriserna för den senaste generationen jämfört med föregående generation. Även när det kommer till enheter som Geforce RTX 4070 som är ett grafikkort i mellanklassen.

Nvidia Geforce RTX 4070 kommer med ett riktpris på 600 dollar. Här i Sverige innebär det omkring 7 800 kronor för Nvidias Founders Edition-modell. Detta är på samma nivå som föregående generations Geforce RTX 3070 Ti. Nvidia har alltså ökat riktpriset för xx70-grafikkortet med 100 dollar medans prestandan inte riktigt verkar rättfärdiga prisökningen enligt många. Huruvida den goda energieffektiviteten och tillgången till nyare RT-kärnor och tekniker som DLSS 3 gör prisökningen OK är nog upp till varje potentiell kund att lista ut själv.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid