Gigabyte presenterade nyligen sin SuperOverclocked modell av GeForce GTX 680 och grafikkortets största nyhet var en udda kylningslösning med namnet WindForce 5X. Nu har det dykt upp mer detaljerade bilder på kortet som avslöjar hur den maffiga kylflänsen faktiskt är designad.

WindForce 5X är en ny modell av grafikkortskylare där Gigabyte satsat på inte mindre än fem separata fläktar för att forsla värmen från grafikkortets kretsar. Istället för ett färre antal men större fläktar har Gigabyte valt att utrusta sitt kort med fem mindre 40 millimeter fläktar. Dessa hittas i ovankant av kortet och suger luft rakt genom kortets gigantiska kylfläns.

cooler

Även om vi fortfarande är något skeptiska till kylningskapaciteten kontra ljudnivån i såhär små fläktar så har Gigabyte med hjälp av sin något udda design kunnat lägga fullt fokus på själva kylflänsen på kortet. Gigabyte GeForce GTX 680 SuperOverclock tar upp tre expansionsplatser i ditt system och nästan hela djupet på kylaren är dedikerat till den kraftiga aluminiumflänsen samt ifem värmeledningsrör i koppar med en diameter på 8mm vardera. Dessa värmeledningsrör forslar värmen från den stora kopparbasen som använder sig av förångningsteknik för att på snabbast möjliga vis hålla GPU och minnestemperaturerna i schack.

cooler4

cooler3 cooler2

Kylarens design ska vara optimerad för att dra värme från grafikkortet och inte låta den blåsas ut över moderkortet och andra komponenter. Hur detta fungerar i ett stängt chassi utan sidofläktar återstår att se, men det är en intressant lösning från Gigabyte som vi ser fram emot att undersöka närmare.

Grafikkortets kretskort är också en egenutvecklad historia där vi bland annat kan notera en kraftigare spänningsdel med fyra NEC Tokin prodalizers på baksidan av kortet samt en 8-pins och en 6-pins strömkontakt för att ge grafikkortet tillräckligt med bränsle vid seriös överklockning.

cooler2

Vi har ännu inga konkreta uppgifter kring klockfrekvenser eller pris och tillgänglighet för Gigabyte GeForce GTX 680 SuperOverclock men hoppas kunna återkomma med mer information om detta inom kort.

Källa: Coolaler.com


Relaterade artiklar:

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Mean MachinenussseDravondVem0th Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Vem0th
Gäst
Vem0th

Den borde döpas om till ”The Wasp Nest”.

Dravond
Medlem
Dravond

”jag trodde inte det gick att ha jetmotorer inomhus..
-vadå jetmotor de e mitt grafikkort..”

Skämt åsido förutom att det blir intressant att se ljud och prestanda (kylningsmässigt) de här kortet klara av… Samt hur lätt det är att byta trasiga fläktar…:D

nussse
Medlem
nussse

Ska bli redigt intressant att se hur den presterar. Också trevligt att de äntligen valt ett svart kretskort 🙂

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[imgcomment image[/img]