Världens näst största moderkortstillverkare Gigabyte var inte de mest lyckosamma när det gällde att växla över från det traditionella gränssnittet bios till uefi och deras 3D bios har varit kritiserat på många håll. Med Haswell och nya 8-serien av moderkort siktar man på upprättelse med stilrena Dualbios.

Gigabyte satsade på ett 3D-inspirerat gränssnitt i sitt första uefi-bios och även om tanken till viss del var god blev resultatet inte det vi hade hoppats på. 3D-bios visade led av ganska stora problem inledningsvis och även om uppdateringar förbättrat Gigabytes mjukvara märkbart finns det trevligare gränssnitt att arbeta med.

När Gigabyte rustar för nylansering av sin 8-serie av moderkort för Intels Haswell-processorer och LGA1150-sockeln är en av de mest lovande nyheterna ett helt nytt uefi-gränssnitt. Gigabyte väljer att kalla gränssnittet för Dualbios och när det taiwanesiska företaget nu publicerar en skärmdump från gränssnittet ser man att det onekligen är stora förändringar på intåg.

dualbios

Gigabyte Dualbios är ett betydligt mer stilrent gränssnitt än 3D-bios och förutom att Gigabyte nu verkar mer fokuserade på att lyfta fram alla möjliga inställningar ser vi också att upplösningen på skärmdumpen är 1 920 x 1 080 pixlar. Dualbios inte bara stödjer den högre upplösningen utan är även optimerat för att visas i en högre upplösning med mer tillgänglig information och högupplöst grafik. Färgtemat skiftar också beroende på modell, orange för entusiast, gul för överklockare och grön för gamer.

Som synes på bildexemplet kan användaren även bygga sina egna menyer med de knappar man själv vill få tillgång till i gränssnittet, en av nyheterna i uefi mot det äldre bios.

Vi har även fått ta del av två nya bilder från Windows-mjukvaran Easytune som visar att Gigabyte satsar på sitt nya stilrena designspråk över hela brädet, något åtminstone undertecknad bara ser som positivt.

easytune easytune2

Det gamla Easytunes-gränssnittet som använts i bland annat Z77-moderkort.

Om det är något vi kan vara fundersamma över är det mängden information som presenteras på en och samma gång. Gigabyte ville inte kommentera om det även finns ett mer nedskalat ”svensson-gränssnitt” planerat men det skulle vi se som högst troligt.

Kan Gigabyte få rätt med prestandaproblemen som plågat 3D-bios kan 8-seriens mjukvara bli ett stort lyft för tillverkarens nya moderkortsmodeller som börjar säljas i början på nästa månad tillsammans med Intels Haswell-processorer.


2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ctrlMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Känner mig väldigt gammal när jag ser bios som detta. Länge leve American Megatrends! 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

Vad hände med funktionaliteten på bios? Jag har inget emot att det blir bättre och man kan ändra inställningar med musen. Men när bios börjar likna mjukvaror till gamer-produkter tycker jag något är fel.