Med lanseringen av Haswell runt hörnet så börjar moderkortstillverkarna skylta med sina planer för plattformen. Näst ut är Gigabyte. Precis som från Asus så visas det upp kort för både entusiaster, spelare och vanliga konsumenter, och modeller med Wifi med 802.11ac och Thunderbolt.

Gigabyte har förberett en mängd moderkort till den kommande generationen Intel-processorer, och har likt konkurrenten Asus gjort en hel del estetiska förändringar främst i sin konsumentserie. Korten kommer dessutom med DualBIOS, ersättaren till den tidigare inkarnationen av Gigabytes UEFI, 3DBIOS.

Z87X_UD4H
Bild: BSN

Först ut är mellanklassmodellen GA-Z87X-UD4H i svart och rött, utrustat med tre PCI Express X16, tre PCI Express X1 och en klassisk PCI. Exakt hur kanalerna är fördelade mellan X16-portarna framgår dock inte. Det finns åtta SATA-portar, samtliga 6 Gbps, och fyra interna USB 3.0. Gigabyte har även givit kortet gott om videoutgångar, sex externa USB 3.0, gigabitnätverk och två eSATA. Kortet har fysiska start- och reset-knappar, en LED-poster för felkoder och 16 fasers strömförsörjning.

Z87X-UD5H

Bild: BSN

Guldnyanserade Z87X-UD5H är storebror till Z87X-UD4H och laggskeppet i serien. Medan PCI Express-konfigurationen är den samma som UD4H så bjuder UD5H på ytterligare två SATA 6 Gbps-portar och möjlighet till extra strömförsörjning via en SATA-strömkontakt. Även här finns LED-poster, start- och resetknapp och 16 fasers strömförsörjning. Även på I/O panelen finns många likheter med UD4H, förutom att UD5H saknar eSATA och istället bygger på med extra nätverksport.

Z87X-OC_Force

Bild: BSN

Sett till överklockningsserien så heter flaggskeppet istället X87X-OC Force. Kylningen är aktiv och har kontraster i orange, och för den som vattenkyler finns förmonterade anslutningar. Moderkortet är dessutom bestyckat med inte mindre än fem PCI Express X16 med stöd för Quad SLI samt två PCI Express X1. Vid expansionsportarna finns en ram för att stabilisera grafikkort i system som körs utan chassi.

Portutbudet är i övrigt det samma som Z87-UD5H, med tio SATA 6 Gbps, totalt tio USB 3.0-portar, HDMI, Displayport och dubbla nätverksportar. Inte helt oväntat hittar vi även här extra strömförsörjning via en SATA-kontakt, och det finns en extra 4-pins kontakt för ström till processorn. Gigabyte har även utrustat kortet med två rader av fysiska knappar för överklockning, och en LED-poster.

G1.Sniper_5_2

Som exempel ur gamerserien har vi G1 Sniper 5 i svart och grönt färgschema. Här finns fyra PCI Express X16, tre PCI Express X1, tio SATA 6 Gbps och fyra interna USB 3.0. På I/O-panelen hittar vi dubbla nätverksportar, sex USB 3.0, HDMI och Displayport. En utmärkande egenskap är ljudkortet, märkt Creative Sound Core 3D, där användaren kan byta ut kretsens operationsförstärkare för olika ljudbilder. Även här finns extra ström över SATA och aktiv kylning med anslutningar för vattenkylning.

Z87N-WIFI

Bild: BSN

Gigabyte passar även på att visa upp en mini ITX-modell kallad Z87N-WIFI, och som namnet antyder har moderkortet inbyggt trådlöst nätverkskort med stöd för 802.11ac samt Bluetooth 4.0 över samma krets. I sin lilla formfaktor bjuder kortet dessutom på en PCI Express X16, fyra SATA 6 Gbps och dubbla gigabitnätverksportar.

Alla uppvisade modeller kommer lanseras i samband med Intels lansering av Haswell i början av juni, med fler modeller planerade senare i sommar och senare i höst. Inga priser är ännu utannonserade.

Relaterade nyheter:


1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Oldvikingschool Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Fan den röda var snygg, hoppas GB håller på den tummen i framtiden.