Kretstillverkaren GlobalFoundries som avynglades från processortillverkaren AMD under mars 2009 är idag världens tredje största oberoende halvledartillverkare. Företaget arbetar för närvarande med sin nya SOI 32nm-teknik som ska användas för AMD:s Bulldozer arkitektur och enligt företaget går detta helt enligt planerna, samtidigt som en stor expansion är planerad under året.

GlobalFoundries tillbakavisade tidigare i veckan att det skulle vara problem med deras 32-nanometerprocess som med effektiv SOI (Silicon On Insulator) teknik är en nyckelkomponent i AMD:s nya Bulldozer-arkitektur. GlobalFoundries har lovat dyrt och heligt att man inte gjort några ändringar i sin 32nm-planering och att man har för avsikt att börja förse AMD:s kunder med 32nm-kretsar under första halvåret 2011. Något som styrks av Jon Peddie, chefsanalytiker på Jon Peddie Research.

Nu har GlobalFoundries avslöjat att man har fler stora planer under 2011 där man bland annat ska pumpa in 5,4 miljarder dollar i en expandering av företagets nuvarande fabriker, samtidigt som man påbörjar bygget av sin nya tillverkningsfabrik i New York. Den stora investeringen kan jämföras med de 2,7 miljarder dollar som lades under 2010 på utveckling.

Förberedelser för 28nm och 22nm tillverkning

GlobalFoundries uppskattar att det kostar 4 miljarder dollar att enbart bygga en ny tillverkningsfabrik. Men i målet att gå ifatt, och i slutändan ta sig förbi, TSMC som är dagens ledande oberoende halvledartillvarkare finns det inga genvägar. Företagets största tillverkningsfabrik – eller gjuteri som det kallas – som med namnet Fab 1 hittas i Dresden, Tyskland, och här kommer GlobalFoundries uppgradera sin teknik för att öka kapaciteten vid bland annat 32nm och 28nm tillverkning. Gjuteriet kommer få ytterligare en tillverkningsanläggning som ska öka antalet tillverkade kiselwafers till 80 000 per månad de närmaste två åren.

hq.building
GlobalFoundries kontorsadress i Abu Dhabi – HQ Building

Med det Abu Dhabi-baserade investmentbolaget Advanced Technology Investment Company (ATIC) i ryggen planerar GlobalFoundries även en framtida fabrik i just Abi Dhabi. Men några mer detaljerade uppgifter om denna finns ännu inte. 

Vi ser fram emot en ny stark aktör på halvledarmarknaden och hoppas att AMD kan få ut sina första 32nm-kretsar enligt planerna, då man de senaste åren inte direkt haft tillverkningsteknikerna på sin sida.

Källa: Bloomberg

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Swedish BerserkAmiDoncAnton KarmehedPOE Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Ska bli intressant att se om GlobalFoundries kan jaga ikapp Intels nanometer försprång.

POE
Medlem
POE

Sicket jäkla kontor. 😀

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

Känns som Bulldozer kommer göra bra ifrån sig, men man får ändå ett ? om denna kommer bli en s.k.a Fermi…Kommer inte ge det som de flesta hoppas på i början, men efter år eller så kommer visa sin riktiga kraft….

AmiDonc
Medlem
AmiDonc

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”AmiDonc”]Känns som Bulldozer kommer göra bra ifrån sig, men man får ändå ett ? om denna kommer bli en s.k.a Fermi…Kommer inte ge det som de flesta hoppas på i början, men efter år eller så kommer visa sin riktiga kraft….[/quote]jag är faktiskt inte så orolig för att det ska bli en ”Fermi”. Det jag är mest orolig för är att ny arkitektur + ny tillverkningsteknik kan bli svårare än man trott att ro iland. Fermi var mer att arkitekturen var för avancerad för den tillverkningsteknik som fanns tillgänglig, det tror jag i alla fall inte blir… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Enligt många ligger Bulldozer bra till i tillverkningen. Det är i så fall svårare med Llano. Den är mer avancerad än Bulldozer tack vare sin CPU+GPU=APU design.