GlobalFoundries omtalade Fab 8 står mer eller mindre färdig utanför New York, och man har kunnat inleda den första produktionen i fabriken. De första kretsarna produceras på företagets 32nm SOI/HKMG-teknik och det är inte AMD:s kretsar som inleder produktionen.

Fab 8 markerar ett stort steg för GlobalFoundries, då det är den första fabriken företaget byggt efter att det formades av AMD och ATIC. Fab 8 blir den plattform som ska producera kretsar på 20nm ”and beyond” enligt företaget, men ska idag fokusera på tillverkning av 32nm- och 28nm-kretsar. Men som vi skrev är inte AMD den första klienten att nyttja fabriken, någonting vi faktiskt hade väntat oss.

Istället blir det IBM:s kretsar som får ta en jungfrufärd i GlobalFoundries helt nya fabrik. Den standardiserade 32nm-tekniken med SOI/HKMG följer en Gate-First design, som enligt företaget ska kosta 10 till 20 procent mindre att producera än konkurrerande tillverkningstekniker från konkurrerande bolag som TSMC. Det är även exakt samma tillverkningsteknik som AMD Llano och Bulldozer tillverkas på, samt kommande Trinity och Piledriver.

Fab_8_Cleanroom

Vad det är för kretsar IBM producerar hos GlobalFoundries framgår inte, men troligtvis är det någon variant av deras POWER-arkitektur. Vad som sägs är att den nya kretsen från IBM kommer utnyttje eDRAM som cache-minne, och inte SRAM som annars är standard i dagens processorer. eDRAM ska komma med ”drastiskt ökad” cache-prestanda, ta upp 1/3 av kretsytan och dra endast 1/5 ström i jämförelse mot vanlig SRAM.

Fab 8 är bara den första av många satsningar från GlobalFoundries i New York, då de långsiktigt har planer att bygga två fabriker med minst samma kapacitet. Påtal om dess kapacitet är den för närvarande väldigt låg, men ska mot slutet av året när allt arbete är färdigt klara av att producera 60 000 wafers i månaden.


Relaterade nyheter:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Swedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Låter riktigt spännande detta! Trevligt att AMD och ATIC/GlobalFoundries verkar ha en nära relation med IBM. 🙂