Halvledartillverkaren GlobalFoundries har nu visat upp några nya milstolpar i företagets arbete med nästa generations tillverkningsteknik. Tillsammans med ARM har företaget visat upp en dubbelkärnig Cortex-A9 processor som arbetar i 2,5 GHz med transistorer på 28 nanometer.

GlobalFoundries siktar på att ta upp kampen med konkurrenter som exempelvis TSMC, det företag som kommer att ligga bakom den första generationens 28nm grafikkretsar från både AMD och NVIDIA. Att GF nu kan visa upp de första högprestandakretsarna med sin nya tillverkningsteknik är därmed ett gott tecken.

Företaget använde sin 28nm HPP (High Performance Plus) teknik för att tillverka den testkrets som med 0,85V kunde nå en imponerande klockfrekvens på 2,5 GHz. Den krets man nu tillverkat i sin tyska tillverkningsfabrik i Dresden är dock bara en testkrets och det lär dröja ett tag innan vi ser någon motsvarighet i slutgiltiga produkter.

”The companies announced the industry’s first test chip based on a dual-core Cortex-A9 processor operating at frequencies of more than 2.5GHz. In addition, a 20nm tape out using GLOBALFOUNDRIES’ Technology Qualification Vehicle (TQV) was also announced for SoCs based on Cortex-A9 processors.”

Samtidigt avslöjade GlobalFoundries att man tillsammans med ARM även gjort lyckade tester med 20 nanometer där men skapat en mall för att tillverka Cortex-A9 baserade systemprocessorer med extra små transistorer. Den Technology Qualification Vehicle (TQV) som GlobalFoundries lyckats få till inom sin utveckling av 20 nanometer är dock ganska långt från att vara en produktionsfärdig teknik. 

GlobalFoundries vill visa att man är på rätt spår när det gäller framtidens tillverkningstekniker och kan man bli en rejäl konkurrent till TSMC bör vi kunna få se ytterligare fart på halvledarmarknaden vilket inte minst skulle behövas för att tampas med Intel.

Källa: GlobalFoundries via Anandtech

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid