Med sin fokus på användarvänlighet och internettjänster har Googles satsning på sitt operativsystem Chrome OS och produktgruppen Chromebooks lönat sig. Enligt en rapport har lågprisdatorerna redan tuggat i sig 20-25 procent av marknaden för datorer under 300 dollar.

Chrome OS och Chromebooks har tagit lång tid på sig att faktiskt hitta ut på marknaden. Tidiga provdatorer, kallade CR-48, skickades ut till testare under 2010, och efter det var det under en tid närmast knäpptyst från Googles sida, och många undrade om Chrome OS hade mött en tidig undergång likt många andra projekt hos Google.

Samsung och Acer lanserade Chromebook-modeller under sommaren 2011, följt av ett ljummet mottagande fram till tidigare i år, då både HP och Lenovo gick med i leken, tillsammans med Googles egenmärkta modeller. Google startade en omfattande reklamkampanj, och nu tycks produktkategorin till slut ha tagit fart på riktigt.

Annons

cr-48

Google CR-48, tidigt testexemplar för Chrome OS

PC-marknaden i helhet har tappat stora mängder försäljning, men trots detta tycks Chromebooks ha imponerande vind i seglen. Enligt NPD Group utgör Chromebooks mellan 20 och 25 procent av marknaden för bärbara datorer under 300 dollar. Vägt mot priset gör detta Chromebooks till den snabbast växande delen av PC-industrin.

Även i Sverige har Chromebooks blivit varmt mottagna, och exempelvis Elgiganten meddelade i maj att datorer med Googles operativsystem säljer oerhört bra, och att de utgjorde 15 procent, inte bara av sålda lågprisdatorer, utan av sålda bärbara datorer överlag. Delvis är det inriktningen mot webb-baserat användande som lockar, men även den låga prislappen.

Fler tillverkare, bland annat Asus, sägs vara på väg in på Chromebook-marknaden som ännu inte visar några tecken på att sakta ner. Man bör också ha i åtanke att netbook-kategorin hade en liknande popularitet för några år sedan, för att sedan falla i glömska något år senare.

Annons

Google kan dock undvika samma öde bland annat med ett sammanknutet ekosystem, och det kommer onekligen bli intressant att följa utvecklingen för Chromebooks. I praktiken har kategorin precis tagit fart, och ännu går det inte att utröna var den kommer landa.

Relaterade nyheter:


Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Harald Jacob Skaarnhirsch1 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hirsch1
Gäst
hirsch1

Jag har en 303C med 3G och det är nog den bästa dator jag har haft. Ha i åtanke att jag är en tung användare av Googles populäraste tjänster!

Skam att man inte kan köpa Pixel i Sverige, hade inte tvekat en sekund…

Harald Jacob Skaarn
Gäst
Harald Jacob Skaarn

Interessant!