De senaste månaderna har det gått många rykten kring Googles kommande molntjänst Google Drive, och nu är tjänsten publik. Alla med ett Google-konto får 5 GB lagringsutrymme utan extra kostnad, och tjänsten kommer även med en del smarta sökfunktioner.

Google Drive integreras direkt in i övriga tjänster från företaget, och finns lätt tillgängligt för alla intresserade. Från start får alla användare 5 GB gratis lagringsutrymme, samt att de utökat Gmail för alla användare från 5 till 10 GB. Google Drive är webbaserat, men det finns även klienter för PC, Mac och Android, medan appar för iPhone och iPad är på gång.

Tjänsten stödjer över 30 olika filformat nativt i Drive, däribland Adove Photoshop, Illustrator och HD video. En funktioner som vi tycker står ut är hur man kan söka efter dokument i Drive. Har man glömt bort namnet räcker det med att man söker efter texten som finns i dokumentet, så ska Drive skanna igenom dina dokument och leta fram den närmaste matchningen. Likt hur det är i Google Documents idag, så går det att markera en fil och kommentera den tillsammans med andra användare som har tillgång till den.

En annan ny funktion är att man även kan söka efter bilder genom att dra-och-släppa en bild i Drive search, så kommer det leta fram det resultatet som ligger närmast. Denna funktion är fortfarande väldigt ny, och Google säger att tekniken kommer att förbättras med tiden.

För de användare som vill ha mer än 5 GB lagringsutrymme i Googles molntjänst så finns flera kostnadsalternativ att välja på. Överlag är priserna konkurrenskraftiga med övriga tjänster som exempelvis DropBox, samt det ska vara helt utan bindningstid. För de som är beredda att betala en månadskostnad finns det en mängd alternativ från 25 GB hela vägen upp till 16 TB.

Drive utrymme Gmail utrymme Picasa utrymme Månadskostnad
5 GB 10 GB 1 GB Gratis
25 GB 25 GB 30 GB 2,49 dollar
100 GB 25 GB 100 GB 4,99 dollar
200 GB 25 GB 200 GB 9,99 dollar
400 GB 25 GB 400 GB 19,99 dollar
1 TB 25 GB 1 TB 49,99 dollar
2 TB 25 GB 2 TB 99,99 dollar
4 TB 25 GB 4 TB 199,99 dollar
8 TB 25 GB 8 TB 399,99 dollar
16 TB 25 GB 16 TB 799,99 dollar

För de som är intresserade av att börja testa Google Drive så får ni klicka på länken, för att sedan klicka Notify så kommer Google förbereda ditt moln och notifiera dig via din Gmail när det är färdigt. Vad tror våra användare, är Google Drive det ni väntat på eller räcker det med DropBox och Microsoft SkyDrive?


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Andreas Gfackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Hm, kanske. Är det någon som gjort en fördel/nackdel-lista mot t.ex. Dropbox?

Medlem
WIRN

[quote name=”fackamato”]Hm, kanske. Är det någon som gjort en fördel/nackdel-lista mot t.ex. Dropbox?[/quote]
Här har du en stor skillnad:
[url]http://www.idg.se/2.1085/1.445451/sa-paverkar-google-drive-avtalet-dig[/url]

Andreas G
Medlem

Jag använder Google Docs, Gmail, Calendar och säkert något mer. För mig har det fungerat smidigt och bra.
Det passar bra ihop med de övriga tjänsterna och har ett väldigt datorlikt gränssnitt.
Sen kan man givetvis hänga upp sig på deras avtal, men jag har svårt att tro att Google skulle hitta något intressant att använda sig av i mina mappar.