Google har fått en lyckad start på sitt Chromebook-koncept i USA och nu är det dags för de webbläsarbaserade datorerna att hitta ut på svenska marknaden. Idag presenterar Samsung och Acer de första bärbara Chromebook-modellerna i Sverige, två 11,6 tums modeller för under 3 000 kronor.

Google Chrome OS är ett operativsystem som till skillnad mot Windows och traditionella Linux-distributioner drivs nästan uteslutande av appar och material lagrat på nätet. Med sin Chromebook får man 100 gigabyte onlinebaserat lagringsutrymme i 2 år och de program och applikationer som används är knutna till molnet och lagrar mycket lite data direkt på själva datorn.

Samsung Chromebook har blivit en storsäljare i USA och även i Storbritannien har Chromebook-försäljningen gått mycket bra för Google där datorerna idag står för 10 procent av den bärbara dator-försäljningen.

Samsung_Chromebook_frontview2_webres

Samsung_Chromebook_backview_webres

Samsung och Acer är först ut med Chromebooks på svenska marknaden där toppmodellen blir Samsung Chromebook som med sin 11,6 tums skärm har en vikt på blott 1,1 kilo. Datorn mäter 17,5 millimeter i profil och ska erbjuda en batteritid på upp till 6,5 timmar samtidigt som den är kapabel att spela upp högupplösta videoklipp i 1080p-upplösning. Starttiden för datorn ligger på 10 sekunder med en dubbelkärnig Samsung Exynos 5 processor på 1,7 gigahertz, 2 gigabyte internminne och en SSD-enhet på 16 gigabyte. Prislappen landar på 2 990 kronor inklusive moms.

acerc7

Acer C7 Chromebook är också en 11,6 tums modell som med samma upplösning på 1 366 x 768 pixlar använder sig av en 1,1 gigahertz Intel Celeron-processor, 2 gigabyte interminne, 320 gigabytes hårddisk och väger 1,38 kilo. Acer specificerar batteritiden till över 4 timmar och starttiden ska ligga på 18 sekunder. Prislappen landar på 2 300 kronor inklusive moms.

Googles Chromebook-datorer kommer att finnas tillgängliga hos flera svenska återförsäljare under veckan.

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
gust4fMorkulSven BornemarkSegen01spejr Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sven Bornemark
Gäst

Jodå, om man huvudsakligen kör kontorsprogram och surfar och alltid befinner sig i miljöer med WiFi. Då funkar det. Fast för tretusen spänn skulle jag vilja ha en 13-tummare och fler pixlar. Prisgapet till en ”riktig” laptop är alldeles för litet.

Sven Bornemark
Gäst

Okej, jag visste inte att man kan jobba offline som du beskriver, men det ökar ju användbarheten ganska mycket. Bra att den är lätt och tyst. Och snygg som sören! 8)

spejr
Gäst
spejr

Det känn som att dessa datorer hade kunnat göras riktigt tunna och lätta (säg 14-15 mm på 0.7 kg), eftersom de inte verkar vara kraftfullare än en smartphone. Hade varit betydligt mer intressant då. Kanske tillverkarna som inte vill konkurrera med sin egen försäljning av Windows-laptops och därför gör dessa till lågbudgetalternativ även designmässigt.

spejr
Gäst
spejr

samsungen verkar dock redan ganska nätt. Men varför stoppa en skärmkant på en tum runt skärmen? större skärm eller mindre dator känns ju relevant dessa tider.

spejr
Gäst
spejr

@anton
Det har du nog rätt i. Kan dock tänka mig att betala nån tusenlapp till för det:)

Ett alternativ är ju att vänta på Ubuntu Unity (eller om android utvecklas liknande) och att någon släpper dumma skal som CLambook att docka sin telefon med. kan bli en billig laptoplösning om man har en bra telefon. Tror det kommer hända.

Segen01
Gäst
Segen01

Kan man inte bara sätta ihop två surfplattor med ett gångjärn(?) så har man en riktigt kapabel laptop. Gärna med Android som OS.

Sven Bornemark
Gäst

Två surfplattor hopsatta med ett gångjärn? Vilken underbart bra idé! 8)

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anton Karmehed”]Så länge man inte spelar känns det som att de flesta datorer idag är ganska ointressanta utan Internet så problemet kvarstår med internetuppkoppling.Kan även tillägga att Chrome OS går att använda även offline, även om det är med begränsad funktionalitet kan man ju skriva och skapa dokument osv som sedan synkas automatiskt när man går online.[/quote] Har själv en Samsung Chromebook som jag köpte i USA och har inte ångrat mig en sekund. Jag har aldrig haft problem med internet eftersom jag har det på telefonen och telefonen har jag alltid med mig så är det bara att… Läs hela »

gust4f
Gäst
gust4f

Trevligt! Funderar på att köpa en och lägga in Ubuntu.
http://marcin.juszkiewicz.com.pl/2013/02/14/how-to-install-ubuntu-13-04-on-chromebook/