Idag finns Googles mobila operativsystem Android i en uppsjö olika enheter från en mängd tillverkare, och medan det är smartphones och surfplattor som står för den största användarbasen har mjukvaran potential på fler fronter, och Google rapporteras vilja ha en del av den kakan.

Den här veckan har vi fått se expansion i två produktkategorier relaterade till Android. Delvis passade Sony på att uppdatera sitt smarta armbandsur Smartwatch med en ny, vattentät och allmänt mer finslipad version. Vi har även fått se lanseringen av den Android-baserade och plånboksvänliga spelkonsolen Ouya.

Enligt källor till Wall Street Journal arbetar Google på att få ut egna produkter inom bland annat dessa kategorier, spelkonsoler och smarta armbandsur, i stil med sina Nexus-telefoner och surfplattor, och släppa åtminstone en sådan produkt nu i höst.

sw2

Att Google är intresserade av ett eget smart armandsur är inte helt överraskande, i och med mobilglasögonen Google Glass har de erfarenhet av att programmera till externa skärmar för mobiltelefoner och i och med alla återkommande rykten om att både Samsung och Apple arbetar på egna lösningar känns det rimligt att Google vill gardera sig i det fall att marknaden för smarta armbandsur skulle ta fart.

Spelkonsoler är däremot en inte fullt lika självklar produktkategori för Google och här är det enligt samma källor antagligen Ouya, en spelkonsol för 99 dollar baserad på Android, som fångat mest uppmärksamhet. Dessutom cirkulerar rykten om att Apple planerar att ge spelfunktionalitet i nästa version av sin mediaspelare Apple TV.

image-145097-full

Framför allt tycks mjukvarujätten vilja expandera sitt mobila operativsystem till fler typer av enheter och understryka Androids position som det flexibla operativsystemet. Vi har redan sett en viss utbredning till bland annat bärbara datorer och Samsung implementerar det i kameror (med tillhörande telefoni). Nästa version av Android, än så länge känt som Key Lime Pie, bör lanseras i höst med bättre stöd för billigare och långsammare enheter vilket ytterligare bör underlätta funktion i flera typer av produkter.

Som alltid med den här typen av källor gäller allt från en nypa till en näve med salt, och vi lär få bekräftelse först vid en eventuell utannonsering. Men det faller onekligen i linje både med Googles ambition att få ut sin mjukvara på bred front och deras tendens att ge sig på oväntade och ibland egendomliga projekt.

Relaterade nyheter:


Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Stackars nVidia 😀