Ryktena kring AMD och Nvidias kommande grafikkortsarkitekturer fortsätter att strömma in. Det har ganska nyligen talats om nära en fördubbling i beräkningskraft för AMD:s nya kretsar, något som enligt nya uppgifter till stor del kan härledas till GPU-frekvenser på en bra bit över 1 GHz.

Vi har tidigare tagit en närmare titt på de nya 28nm-processer som Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) kommer att introducera det närmaste halvåret och vad det verkar är halvledartillverkarens kunder mycket nöjda. Redan har TSMC fler kunder för 28nm-tillverkning än företaget lyckats skrapa ihop under flera år med sin nuvarande 40nm-teknik.

Enligt uppgifter till webbtidningen DailyTech ska den nya 28-nanometerstekniken och det faktum att TSMC även implementerat High-K, Metal-gate (HKMG) i sina två kraftfullare 28nm-processer gör att vi kan vänta oss rejält tilltagna klockfrekvenser.

Med TSMC:s 28HP teknik väntas AMD och Nvidia kunna pressa klockfrekvenserna på sina grafikkretsar med hela 45% utan att energiförbrukningen per transistor ökar jämfört med dagens 40nm teknik. Skulle grafikkortstillverkarna välja att utnyttja hela detta överskott till att skruva upp klockfrekvenserna skulle vi kunna se grafikkort med långt över 1 GHz GPU-frekvenser direkt från butikshyllorna.

Troligtvis kommer AMD och Nvidia att i flera grafikkortsserier även se till att nyttja den nya tillverkningsteknikens lägre energiförbrukning för att skapa mer effektiva grafikkortslösningar. Bland annat bör vi kunna se även förhållandevis kraftfulla grafikkort helt passivt kylda, en trend vi redan sett de senaste åren.

Utöver ett rejält utrymme för uppskruvade klockfrekvenser kommer AMD och Nvidia rulla ut optimerade grafikkortsarkitekturer där bland annat AMD satsar på en stor ombyggnad med GCN-arkitekturen (Graphics Core Next). Mer om denna grafikkortsarkitektur kan ni läsa här.

Tyvärr kommer det troligtvis bli väldigt ont om 28nm-grafikkort under 2011. I bästa fall hinner AMD lansera sina första lösningar innan nyår, men troligtvis får vi vänta på de större lanseringarna tills nästa år, något i alla fall Nvidia är inställda på.

Relaterade nyheter:

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Jacob HugossonshaglordKogsterOndjultomteflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henry de Kruijf
Medlem

tanken är väll ändå att det oftast är smartare att öka antalet beräkningsenheter istället för att öka klockfrekvensen, då spel är såpass parallellt optimerade. Skulle inte förvåna mig om AMD/nVidia använder 28nm för att först få ner strömförbrukningen, samtidigt som man är kvar vid samma frekvenser, och sedan ökar antalet beräkningsenheter så att man i slutändan får ut högre prestanda vid samma energiförbrukning som man ser på dagens grafikkort. Aja, time will tell..

flopper
Medlem
flopper

Egen OC kanske når 1200mhz så

Ondjultomte
Medlem
Ondjultomte

Väldigt tråkigt att spelen optimeras för multiplattformar numera, där minsta gemensamma nämnare bestämmer prestandan. Det är alltså 360 samt PS3an som begränsar idagens läge.

Micke
Medlem
Micke

Det här kan betyda slutet för x2-korten i prestandasegmentet så länge 300w-ribban inte höjs. /s

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

[quote name=”shaglord”]Det här kan betyda slutet för x2-korten i prestandasegmentet så länge 300w-ribban inte höjs. /s[/quote]
Både GTX590 och HD6990 drar en bra bit över 300W. Mars II ligger väll långt över 400W den gränsen är redan långt bakom oss.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”shaglord”]Det här kan betyda slutet för x2-korten i prestandasegmentet så länge 300w-ribban inte höjs. /s[/quote]Två GPU:er med lägre klockfrekvens är alltid effektivare än en GPU med hög klockfrekvens. Problemet att gå över 300W handlar om en PCI-E standard som inte får överskridas. Gör man det ändå som med HD 6990 och GTX 590 så får AMD och NVIDIA inte skylta med ”PCI Express-compatible” då de inte är det enligt PCI-SIG och dess stadgar. Så det är en sådan gräns man ogärna överstiger, OEM-tillverkare blir knappast sugna på att använda ett ”icke PCI Express” kort som dessutom drar en bra… Läs hela »

Micke
Medlem
Micke

Intressant läsning smartidiot. Frågan är då varför inte 6990 och 590 kör 6970/580 clocks? Dem har nog båda försökt att hålla sig under 300W men ”misslyckas” ibland eftersom det är mjukvarubegränsat. Bara en gissning. /s

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”shaglord”]Intressant läsning smartidiot. Frågan är då varför inte 6990 och 590 kör 6970/580 clocks? Dem har nog båda försökt att hålla sig under 300W men ”misslyckas” ibland eftersom det är mjukvarubegränsat. Bara en gissning. /s[/quote]
Man måste sätta gränsen nånstans, HD 6990 kan köra i 6970 klocks om man flyttar BIOS-switchen fast då stiger även TDP-värdet över 375W. GTX 590 däremot ligger på 365W, och Mars II kommer ju med GTX 580 klocks – fast den strömförbrukning är inte av denna värld.