Med Haswell går Intel tillbaka till en MCM-lösning där de kombinerar två olika kretsar i en och samma förpackning, och ännu en gång är det grafikdelen som ligger i fokus. Med en fjärde nivås cache-minne hoppas Intel markant kunna öka grafikprestandan.

Ryktena om Haswell har varit många, speciellt med dess grafikdel i åtanke. Vissa källor har sagt att ökningen blir marginell mot Ivy Bridge, medan andra har sagt att skillnaden kommer bli enorm. Nu visar det sig att båda svaren kan vara rätt, detta tack vare dedikerat cacheminne till grafikdelen. Detta bör endast gälla toppmodellerna, och inte alla Haswell-baserade processorer.

Haswell väntas anlända i flera olika kombinationer, med två eller fyra processorkärnor, och dess grafik kommer finnas i tre olika konfigurationer: GT1, GT2 och GT3. Sandy Bridge har idag bara två alternativ på grafikdelen med GT1 och GT2 som har 6 respektive 12 beräkningsenheter (med Ivy Bridge blir det 6 respektive 16), även kallad EU som i Execution Unit. Haswell tar det alltså ett steg längre med GT3, som väntas gå dubbelt upp mot den GT2-konfiguration de kommer erbjuda den generationen. Tidigare rykten har talat om upp till 40 beräkningsenheter. Den integrerade grafiken i Haswell kommer lägga ett stort fokus på acceleration av program för billigare arbetsstationer, och Intel hoppas kunna konkurrera med diskreta lösningar som NVIDIA Quadro och AMD FirePro.

Annons

Haswell_L4_cacheHaswell till höger får fyra processkärnor, GT3-grafik och dedikerat L4-cacheminne

Dess GT3-konfiguration kommer därför att vara i behov av extra bandbredd, och att dela den med fyra processorkärnor är därför inget bra alternativ. Därför får Haswell med GT3-grafik L4-cacheminne som är helt dedikerat grafikdelen, för att ge den extra bandbredd. Förutom att vara till stor hjälp i professionella applikationer, bör det även komma till nytta i spel. I övrigt väntas grafikdelen vara närmast identisk Ivy Bridge (Gen 7) om man tittar på dess arkitektur, och det är alltså antalet beräkningsenheter och klockfrekvenser som kommer skilja i Haswell (Gen 7+).

Det är ännu oklart om Haswell för Ultrabooks får GT3-grafik och den dedikerade L4-cachen. Problemet vi ser är att grafikdelen borde bidra till en betydelsefull del av den totala strömförbrukningen, men det är samtidigt för tidigt att spekulera i den. Blir Haswell den första processorn från Intel vars inbyggda grafik på allvar kan konkurrera med AMD som väntas släppas deras tredje generations APU, Kaveri, samtidigt som Haswell gör entré?

Källa: VR-Zone


Relaterade nyheter:

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
S0urcerr0Rfackamato Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
fackamato
Medlem

Giggity!

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Rent spontant verkar det som att Haswells toppmodel kan komma att få betydligt mer grafikkraft än PS3 – men då jämför jag alltså med en ~6 år gammal spelkonsol.

I vilket fall som helst så köper folk spel till PS3/Xbox360 utan att klaga på grafiken, så man får väl kanske lov att säga att Intel för en gångs skull kommer klara att leverera RIKTIGT BRA integrerad grafik.